Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Hortus by Night 2023

Hortus by Night: een sprookjesachtige tuin

De Hortus is deze winter weer extra lang open met de ‘Hortus by Night’ avonden. We duiken deze editie in het thema plant – dier relaties. 

 

Trek je dikke trui aan en bewonder de botanische tuin bij nacht. De Hortus creëert een knusse wintersfeer met talloze glinsterende en kleurrijke lichtjes in de tuin. Warm lekker op bij het kampvuur op ons terras of maak een romantische avondwandeling. De verlichting in de tuin en kassen wordt dit jaar verzorgd door ontwerper en technisch producent Tim Vermeulen.

 

De Hortus by Night avondopenstellingen zijn op:

21 t/m 23 december, 27 t/m 30 december en 2 t/m 7 januari, tot 22:00 uur.

Tickets

Let op: een gewoon entreeticket = toegang tot Hortus by Night.

Tentoonstelling: nachtbloeiende planten

Speciaal voor Hortus by Night heeft het Hortus-tuinteam verschillende nachtbloeiende planten opgekweekt! Niet alleen is er aandacht voor de beroemde Victoria waterlelie in de tropen, maar ook voor de meer sinistere engelentrompet en de doornappel… En we onderzoeken de nachtelijke bestuivers die zich tegoed doen aan deze nocturne bloeiers. Hoe weten de planten deze nachtvlinders, vleermuizen en andere insecten te lokken in de donkere nacht en wat kun je aflezen aan de vorm en kleur van de bloem? Er zijn nog veel meer interessante korte verhalen te vinden bij deze nachtbloeiers, die ons een verassend inkijkje geven in hun schaduwrijkewereld – nu ze eens in een (beperkte) spotlight worden gezet.

Cursus: Co-evolutie - de samenwerking tussen planten en dieren

Dat bloemen vaak mooi aanpast zijn op bestuivende insecten weten veel mensen wel. Maar hoe is dat wonderlijke aanpassen eigenlijk ontstaan? Het komt er op neer dat  planten hun seksleven uitbesteden aan insecten.
In een serie van drie avondcolleges in de Hortus Amsterdam worden een paar sluiers opgelicht van dit bijzondere samenspel.
Deze cursus – bestaande uit drie lezingen door de enthousiaste rondleider en bioloog Arend Wakker – vormen een aanvulling op de tentoongestelde nachtbloeiers in de Hortus.

Voorkennis is niet vereist, na afloop kun je de lezingen nog eens op je gemak doornemen.

De eerste lezing gaat over co-evolutie en samenwerking als product van de evolutie. Het tweede deel gaat dieper in op de wisselwerking tussen plant en dier en tot slot kijken we in het laatste cursusdeel naar onze relatie tot planten en co-evolutie: worden wij misschien wel gemanipuleerd door narcissen en tulpenbollen…?

 

De cursus beslaat drie lezingen van 75 minuten – 19.30 – 21.00u, inclusief 15 minuten pauze, op 21 & 28 december en 4 januari.
Kosten voor deelname zijn 75 euro.

Tickets

 

 

Abe de Verteller: sprookjes bij het kampvuur

Op de woensdagavonden is er een spannende verhalenverteller bij het vuur op ons Oranjerie terras. Kom luisteren naar fantastische sprookjes, sagen en mythen – met lekkere marshmallows (verkrijgbaar bij de buitenbar)! Abe is al meer dan twintig jaar verhalenverteller. Hij vertelt zijn verhalen alsof hij er zelf bij was. Ademloos hangt jong en oud aan zijn lippen. Tijdens Hortus by Night kun je iedere woensdag van 17:00 tot 19:00 komen luisteren.

Geschikt voor kinderen van 6 – 12 jaar (en ook voor ouders!). Je kunt aansluiten wanneer je wil, reserveren is niet nodig! (Entreeticket voor Hortus wel verplicht).

Beeld: Almichael Fraay

Themarondleidingen: avondexcursies in de Hortus

Ontdek het winterleven in de Amsterdamse Hortus! Welke planten zie je in het donker? Welke soorten bloeien in de nacht en hoe gaan planten om met kou? We kijken ook naar verschillende soorten nachtbloeiers en fluorescentie.
Met een rondleider loop je door de tuin en de kassen en ervaar je de bijzondere sfeer van een winterse tuin.

Elke vrijdag en zaterdag kun je een plekje reserveren. Tickets voor de rondleidingen zijn exclusief entree.

Tickets

Hortus Approute: op winterse nachtsafari

Ken jij de Hortus-app al? Deze is gratis te downloaden via de Apple app store of Google play store.

Voor volwassenen
Leer meer over hoe de natuur reageert op de donkere koude winteravonden met de Nacht & Winter app-route.

In de winter wordt het steeds vroeger donker. Ook planten merken dit verschil in daglicht; sommige planten gaan in slaapstand en andere ‘nachtbloeiers’ ontluiken juist bij het vallen van de avond. En hoe gaan planten om met de koude temperatuur tijdens de wintermaanden? Tijdens Hortus by Night ontdek je deze verhalen in de Hortus-app die je gratis kan downloaden op smartphone of tablet. Wandel op eigen tempo door de tuin en ga op zoek naar alle uitgelichte planten en bomen.

Voor kinderen
Tijdens Hortus by Night kunnen kinderen in de avond een audiotour volgen in de Hortus app. De leeftijd is ongeveer 6-12 jaar.

Ga mee op Nachtsafari en ontdek de geheimen van de Hortus in het donker!

Wat kruipt, vliegt, verstopt en slaapt er in de Hortus in de nacht? Wat is er te zien, horen en ruiken en waar hebben jullie je fantasie voor nodig? Verdwaal in het donkere bos vol groene woudreuzen en wiebelende waaibomen. Verwonder je over het leven in de nacht. Download de gratis Hortus app en ga op zoek naar tien planten in de tuin. Bij elke plant luister je naar een bijzonder verhaal en doe je een opdracht. Lukt het jou om ze allemaal te vinden?

Het Hortus-café: glühwein, warme choco en diner

In en rond de Oranjerie is het deze winter heerlijk vertoeven. Op de menukaart is speciaal tijdens Hortus by Night extra aandacht voor feestelijk eten, dat past bij dit gezellige seizoen. Voor de bikkels is er buiten bij het kampvuur een verwarmende glühwein of chocolademelk af te halen. Kom na een rondleiding of avondwandeling dineren met vrienden of familie. Jouw knusse winteravond is compleet in de Hortus.

Reserveren in het Hortuscafé is mogelijk vanaf 6 personen. Dat kan door te mailen naar horeca@dehortus.nl.