Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Direct boeken

Lees meer

Basisonderwijs

Basisonderwijs

Leren met al je zintuigen; dat staat centraal in de Hortus. Ontdek de plantenwereld door te kijken, voelen, ruiken en proeven. En maak kennis met thema’s als klimaat, voedsel, plantenvormen en -functies, en biodiversiteit.

Op de hoogte blijven van ons educatieaanbod? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief die drie keer per jaar verstuurd wordt.

Je kunt voor het Hortusbezoek gebruik maken van de cultuurbus.

Kom je in de knel met begeleiding of financiën? Bekijk de mogelijkheden voor adoptie.

Kriebelbeestjes (groep 1, 2, 3)

Kerndoelen/TULE: 39, 40, 41: milieueducatie, diversiteit, vorm en functie
Tijdsduur:
75 minuten
Begeleiding: een Hortusdocent per 4/5 leerlingen. Extra begeleiding vanuit school is niet nodig.
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
Beschikbaar: september t/m half oktober
Prijs: € 5,00 per leerling, begeleiders gratis
Reserveren: minimaal 2 weken van tevoren

Ga mee op zoek naar de schuilplaatsen van pissebedden en lieveheersbeestjes. Durf jij een regenworm over je hand te laten kruipen? En weet jij wat een slak eet? Verwonder je over de prachtige vlinders op de bloemen in de tuin en in onze tropische vlinderkas. Hoe zien de eitjes, rupsen en poppen eruit? Natuurlijk nemen we ook een kijkje bij de honingbijen, het insectenhotel en de waterbeestjes in de vijver. In kleine groepjes onder leiding van Hortusdocenten gaan de kinderen op onderzoek in de tuin en kassen. Bekijk dit filmpje om een goed beeld te krijgen van deze les. Voor meer informatie kunt u ons bereiken via educatie@dehortus.nl of 020 7025419.

Herfstblaadjes (groep 1, 2)

Kerndoelen/TULE: 39, 40, 41: milieueducatie, diversiteit, plantonderdelen, vorm en functie
Tijdsduur: ongeveer 1 uur
Begeleiding: per 4/5 leerlingen 1 volwassen begeleider meenemen
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
Beschikbaar: oktober, november
Prijs: € 5,00 per leerling, begeleiders gratis
Reserveren: minimaal een week van tevoren

Kom herfstblaadjes rapen in de Hortus. De leerlingen krijgen een eigen herbariumboekje waarin ze zelf verschillende bladeren plakken: een rode, een gele, een grote, een kleine, een ronde en nog meer. Een heerlijke zintuiglijke struintocht voor een mooie herfstdag. Voor meer informatie kunt u ons bereiken via educatie@dehortus.nl of 020 7025419. Direct aanmelden voor de les kan via het aanmeldformulier.

Jungle les (groep 1, 2)

Kerndoelen/TULE: 39, 40, 41: milieueducatie, diversiteit, plantonderdelen, vorm en functie
Tijdsduur: 75 minuten
Begeleiding: een Hortusdocent per 4/5 leerlingen. Extra begeleiding vanuit school is niet nodig.
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
Beschikbaar: september t/m januari
Prijs: € 5,00 per leerling, begeleiders gratis
Reserveren: minimaal 2 weken van tevoren

De jungle, het oerwoud of het regenwoud is een geliefd onderwerp bij kleuters. In kleine groepjes nemen we de leerlingen mee op ontdekkingsreis langs alle kleuren en vormen in de jungle. Wat maakt een plant geschikt voor de jungle? De leerlingen proeven tropisch fruit, bekijken de tropische vlinders en tekenen lianen na. Voor meer informatie kunt u ons bereiken via educatie@dehortus.nl of 020 7025419. Direct aanmelden voor de les kan via het aanmeldformulier.

Winkelmandjes (groep 4, 5, 6)

Kerndoelen/TULE: 39, 40, 41, 43, 44: milieueducatie, diversiteit, voeding, plantonderdelen en functie, klimaat, productie
Tijdsduur: 90 minuten
Begeleiding: per 5 leerlingen 1 volwassen begeleider meenemen
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
Prijs:  € 5,00 per leerling, begeleiders gratis
Beschikbaar: jaarrond
Reserveren: minimaal 2 weken van tevoren

De leerlingen zoeken in groepjes naar planten die wij gebruiken om voedsel of voorwerpen van te maken. Ieder groepje krijgt een boodschappenmandje met 10 producten mee en zoekt de bijbehorende planten op. Bij elke plant worden enkele vragen beantwoord, zoals: welk deel van de plant wordt gebruikt en van welk klimaat houdt deze plant? De eetbare producten uit het mandje (o.a. appel, banaan, chocola) mogen de kinderen direct opeten. Een smakelijke speurtocht! Een Hortusmedewerker zal de klas welkom heten, de speurtocht uitleggen en aan het einde afsluiten met de klas. Voor meer informatie kunt u ons bereiken via educatie@dehortus.nl of 020 7025419. Direct aanmelden voor de les kan via het aanmeldformulier.

WAAR KOMT DE CHOCOLA VANDAAN? (GROEP 6, 7 EN 8)

Kerndoelen/TULE: 39, 40, 41, 43, 44, 49: milieueducatie, diversiteit, voeding, plantonderdelen en functie, klimaat, productie, geografie
Tijdsduur:
100 minuten (Let op: ook als meer diepgaand project van 2 lessen beschikbaar)
Begeleiding: een Hortusdocent per 5/6 leerlingen. Extra begeleiding vanuit school is niet nodig.
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
Prijs: € 5,00 per leerling voor de 1e les, € 2,50 voor de 2e les, begeleiders gratis.
Beschikbaar: september t/m april
Extra: geschikt voor speciaal onderwijs
Reserveren: minimaal 2 weken van tevoren

Waar komt de chocola vandaan? is een lesproject over de herkomst van alledaagse producten zoals chocola, bananen, rijst, thee en speculaas.  Het bezoek begint met een klassikale inleiding over ons dagelijks voedsel. Hierna gaan de leerlingen in kleine groepjes onder begeleiding op ontdektocht naar de planten achter de producten in de tuin en de kassen. Alle zintuigen worden daarbij ingezet: er wordt gevoeld, geroken en geproefd. Ook de manier van produceren en de (eerlijke) handel in deze producten wordt bekeken. Bij de intensieve versie volgt er een maand later nog een tweede bezoek. Hier vindt verdieping van de lesstof plaats, terugkoppeling naar werk in de klas en komen andere planten en hun producten aan bod. Voor meer informatie kunt u ons bereiken via educatie@dehortus.nl of 020 7025419. Direct aanmelden voor de les kan via het aanmeldformulier.

ONDERZOEKEND LEREN: AFKIJKEN BIJ PLANTEN (GROEP 7 EN 8)

Kerndoelen/TULE: 39, 40, 41, 42, 44, 45: milieueducatie, diversiteit, plantonderdelen en functie, onderzoek, productie
Tijdsduur: 120 minuten
Begeleiding: een Hortusdocent per 5/6 leerlingen. Extra begeleiding vanuit school is niet nodig.
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
Prijs: € 5,00 per leerling, begeleiders gratis
Beschikbaar: september t/m april
Reserveren: minimaal 2 weken van tevoren

Onderzoekend leren in de kas! Biomimicry is de wetenschap die  de natuur bestudeert en als inspiratie gebruikt om menselijke problemen mee op te lossen, op een manier die niet alleen effectief is, maar ook efficiënt en milieuvriendelijk. Tijdens deze les onderzoeken de leerlingen in groepjes een plant met behulp van microscopen, maar ook door allerlei proefjes met de plant te doen. De bijzondere eigenschappen van de plant vertalen ze vervolgens naar een toepassing die voor mensen bruikbaar is. Voor meer informatie kunt u ons bereiken via educatie@dehortus.nl of 020 7025419. Direct aanmelden voor de les kan via het aanmeldformulier.

LESPROJECT KLIMATEN (GROEP 7 EN 8)

Kerndoelen/TULE: 39, 40, 41, 43, 49: milieueducatie, diversiteit, plantonderdelen en functie, klimaat, geografie
Tijdsduur:  110 minuten
Begeleiding: een Hortusdocent per 5/6 leerlingen. Extra begeleiding vanuit school is niet nodig.
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
Prijs: € 5,00 per leerling, begeleiders gratis
Beschikbaar: september t/m januari. Tip: in de winter zijn de verschillen tussen de klimaten het grootst!
Reserveren: minimaal 2 weken van tevoren

Waar komt welk klimaat voor en waarom? Hoe leven de mensen in die klimaten? En hoe zijn de planten aangepast aan hun klimaat? De leerlingen bereiden zich op school voor alsof ze reisleider zijn van een reis naar Hongarije, Mexico, Indonesië of Portugal. Vervolgens zien en ervaren ze in de Hortus de verschillende klimaten in die landen: gematigd, woestijn, tropisch en mediterraan. Elk klimaat stelt andere eisen aan de planten die er groeien en dat is duidelijk terug te zien in de tuin en kassen. De leerlingen voeren in elk klimaat een onderzoekje of opdracht uit. Met de nieuw verworven kennis wordt in de vervolgles op school het thema klimaatverandering toegankelijk gemaakt. Voor meer informatie kunt u ons bereiken via educatie@dehortus.nl of 020 7025419. Direct aanmelden voor de les kan via het aanmeldformulier.

RONDLEIDING OP MAAT (groep 1 t/m 8)

Tijdsduur: ongeveer 1 uur
Begeleiding: een Hortusdocent per 5 leerlingen. Extra begeleiding vanuit school is niet nodig.
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
Beschikbaar: jaarrond
Prijs: € 3,50 per leerling + €17,50 per Hortusdocent
Reserveren: minimaal 4 weken van tevoren

Op zoek naar een specifiek lesprogramma dat niet op onze website staat? In onderling overleg kunnen we maatwerk bieden. Onze Hortusdocenten verzorgen rondleidingen voor elk gewenst niveau over elk gewenst onderwerp: bomen, voedsel, het weer, bloemen, insecten, vlinders, etc. Van kleuters tot schoolverlaters, we sluiten aan bij het niveau en de leefwereld van de kinderen. Voor meer informatie kunt u ons bereiken via educatie@dehortus.nl of 020 7025419. Direct aanmelden voor de les kan via het aanmeldformulier.

Vragen? Laat het ons weten!

U kunt ons bereiken via het algemene nummer: 020 625 9021. U kunt ook direct contact opnemen met een van onze medewerkers via e-mail of telefoon.