Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Activiteiten

8 maart
(s)heroes in botany – Mary treat

In tegenstelling tot de andere natuurwetenschappen blonk de 19e eeuwse botanie uit in haar toegankelijkheid. Waar natuurkunde en geologie uitsluitend gereserveerd waren voor mannen, werd botaniseren, oftewel het verzamelen en bestuderen van planten, gezien als onschuldig tijdverdrijf dat geschikt was voor vrouwen. Het was dan ook hierin waar vrouwen met een liefde voor wetenschap een uitweg vonden. Opvallend is dat de grootste wetenschapper van de 19e eeuw, Charles Darwin, met veel van deze vrouwen correspondeerde. De hoofdpersonen in deze serie zijn drie van zijn penvriendinnen. Hoog tijd om kennis te maken met Mary Treat!

Mary Lua Adelia Davis Treat (1830-1923)
Mary Treat deelt met Darwin een fascinatie voor vleesetende planten. In haar boek Home Studies in Nature (1885) betoogt Mary Treat dat deze klasse van planten ‘de normale orde van de natuur’ lijkt te hebben omgekeerd door als ‘wrekers van hun koninkrijk’ dieren te vangen en te verschalken. Tot ver in de negentiende eeuw bestaan over carnivore planten alleen fictieve horrorverhalen. Maar mede dankzij Treats werk weten wij dat verschillende plantensoorten gespecialiseerd zijn in het verleiden, vangen en verteren van dieren. Met Treat als gids verkennen wij de wereld van de vegetatieve vleeseters.

tickets en meer informatie

Wellicht ook interessant

Themarondleidingen

Een maal per maand staat een van onze rondleiders voor u klaar met een speciale themarondleiding. Aan de hand van zijn of haar expertise maakt u kennis met een speciaal deel van onze collectie.

Deelname themarondleiding:
slechts € 4,50 p.p.

Lees meer

Vriendenvereniging

Als lid van de Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Hortus steunt u de Hortus en kunt u bovendien het hele jaar door gratis de tuin bezoeken.

eenpersoonslidmaatschap
slechts € 35,- per jaar

Lees meer

Nieuwsbrief