Openingstijden vandaag 10:00 - 21:00 Koop tickets Menu

Partners

Samenwerkende botanische tuinen

Botanic Gardens Conservation International (BGCI) is een internationaal opererende non-profitorganisatie die in 1987 is opgericht. Het doel van BGCI is om botanische tuinen met elkaar te verbinden in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de diversiteit van planten. Bij BGCI zijn meer dan 800 tuinen in meer dan 120 landen aangesloten. De organisatie heeft zijn hoofdkantoor in Richmond upon Thames (Londen). Het Amerikaanse kantoor bevindt zich in de Chicago Botanic Garden (Glencoe, Illinois).

Ook in Nederland werken de tuinen onderling nauw samen. De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT) is een koepelorganisatie en telt 25 tuinen verspreid over heel Nederland. Hieronder bevinden zich onder meer universitaire botanische tuinen, niet-universitaire botanische tuinen, arboreta en dierentuinen met een botanische afdeling. Samen zien wij het als onze missie om een bijdrage te leveren aan het behoud van biodiversiteit van planten in het kader van een duurzame wereld. Meer hierover op de site www.botanischetuinen.nl 

Samenwerkende musea

Onder de naam Stichting Amsterdamse Musea (SAM) werken meer dan 50 musea uit Amsterdam e.o. samen. In diverse overlegstructuren behartigen zij de belangen van de musea, bieden zij ondersteuning, en delen kennis en informatie tbv de bedrijfsvoering van de diverse musea.

Het OAM (Overleg Amsterdamse Musea) is het overlegorgaan van private en publieke musea in Amsterdam opgericht in 1994. De leden zijn geregistreerd als museum en lid van de museumvereniging en lid bij Amsterdam Marketing. Ondersteunend aan dit overleg zijn o.a. het MOAM (Marketing Overleg der Amsterdamse Musea), het EOAM (Educatie Overleg der Amsterdamse Musea) en het e-OAM (het platform voor online innovatie op het gebied van marketing en communicatie).

De Museumnacht is ooit vanuit het MOAM ontstaan, maar staat inmiddels op eigen benen met relatieafspraken met SAM (www.museumnacht.amsterdam).

Fondsen

De Hortus Botanicus Amsterdam is zeer dankbaar voor de waardevolle bijdragen van deze fondsen aan collectiebeheer, tentoonstellingen,  onderzoek, publicaties, educatie en publieksprogramma’s in de periode 2020 / 2021.

Zadelhoff Cultuurfonds

Brookfoundation

Kickstart Cultuurfonds

Mondriaanfonds.

Partners in crime

De Hortus is een inspiratiebron voor velen. De verhalen van planten, de vormen ervan, en vaak de wetenschappelijke achtergrond, vormen een basis voor nieuwe ideeën, productontwikkeling of mooie samenwerkingen. De Hortus ondersteunt graag het creatieve ondernemerschap, meestal in de rol van inhoudelijk partner en botanisch expert.

In 2018 ontwikkelde Holtkamp Horeca een exclusieve Hortustaart, met de vermout van Willem’s Wermoed als hoofdingredient.

Het Jakarta hotel op het Java-eiland in Amsterdam opende in mei 2018 haar deuren. De Hortus hielp mee met de selectie en inrichting van de subtropische binnentuin.

De Hortus ondersteunt het Econasium met de opzet van een leskas in de school en de ontwikkeling van lesprogramma’s voor onder- en bovenbouw.

Sprinklr is een ondernemende startup in biologsche huis-, tuin,- en kamerplanten. Zij brengt de (gifvrije) natuur bij mensen thuis. Sinds 2017 bieden zij hortuscollecties aan in hun assortiment. Samen kopen we planten bij biologische Kwekerij Casper Verhoeven.

In de zomer van 2017 verbleef tekenaar Joost Stokhof een week lang in de tuin. Hij ontving verschillende artiesten met wie hij zich samen liet inspireren door onze collectie. Hij tekende zijn ervaringen en ontmoetingen op in een dagboek “I see plants shaking hands”.

Willems Wermoed is de eerste Nederlandse vermout, bedacht en geproduceerd door Selier Spirits van Paul Selier in Amsterdam. De vermout bevat 24 plantenextracten welke zijn geïnspireerd op en geselecteerd aan de hand van de collectie van de Hortus.

Pappabubble maakt en verkoopt kleurrijke snoepjes. Begin 2015 kwam de eerste ‘Hortusmix’ op de markt, waarin smaken van planten uit de tuin werden verwerkt. In 2016 kwam daar een tweede selectie bij met onder andere honingsmaak.

Voor de Zomercampagne van 2020 werkte de Hortus samen met Studio Liz Klaver. Liz Klaver is grafisch ontwerper en art director. Met haar enthousiaste en nieuwsgierige zoektocht naar de essentie in verhalen creëert ze conceptuele en heldere ontwerpen. Haar gevoel voor materiaal, kleur en woord in relatie tot beeld resulteerde in prachtige, zomerse posters voor de Hortus, die overal in Amsterdam te zien zijn geweest.

Adoptanten

Met ons adoptieprogramma kunnen bedrijven en particulieren op geheel eigen wijze de Hortus steunen. Zo kunnen bomen en planten uit onze collectie ‘geadopteerd’ worden. Met de ‘adoptie’ van een boom steunt men het jaarlijks onderhoud van onze collectie. Ons boom-adoptie programma is een mooie manier om maatschappelijke verantwoording uit te dragen. Door de Culturele ANBI status van de Stichting Hortus kunnen de giften aan goede doelen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting.

Ginkgo biloba is geadopteerd door MPC Capital sinds 2014.
Sequoia sempervirens is geadopteerd door Mob Pro sinds 2016.
De tropische collectie wordt gesteund door Catch Legal sinds 2020.
Tilia sp
is geadopteerd door TGS Lime sinds 2021.
Acer campestre is geadopteerd door SAS Consultancy in Amsterdam sinds 2021.

 

Vragen? Laat het ons weten!

U kunt ons bereiken via het algemene nummer: 020 625 9021. U kunt ook direct contact opnemen met een van onze medewerkers via e-mail of telefoon.