Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Erfgoed

Erfgoed

De Hortus is al meer dan 375 jaar een plek voor onderwijs en onderzoek. Dit betekent dat de Hortus zich al die jaren bezig houdt met vragen omtrent het hoe en waarom van planten. Niet geïsoleerd, maar in zijn eigen wetenschappelijke, maatschappelijke en ruimtelijke context.

Door de eeuwen heen bestudeerde de botanie de onmetelijke variatie van het plantenrijk, van wereldwijde schaal tot op het niveau van cellen en genen. De geschiedenis van de Hortus is dan ook in eerste instantie onderdeel van de wetenschapsgeschiedenis. De fraaie Hortusbibliotheek, met de prachtigste werken uit de 16e, 17e en 18e eeuw, die zich in de Universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Amsterdam bevindt, hoort tot het wetenschappelijke erfgoed.

Maar het gaat niet om wetenschap alleen. De Hortus is doordrenkt van Amsterdamse geschiedenis. De oprichting van de tuin door het stadsbestuur, de rol van de VOC en de WIC bij de ontwikkeling van de plantencollecties van de Hortus, de betrokkenheid van de stad bij de tuin door de eeuwen heen: het zijn maar een paar van de talloze lijntjes tussen Amsterdam en de Hortus.

De Hortus beschikt over prachtige kassen en gebouwen. Het merendeel is een rijksmonument. Zo dateren de toegangspoort en het zaadkoepeltje nog uit het begin van de 18e eeuw. De Oranjerie werd in 1875 gebouwd, de Palmenkas en het Hugo de Vriesgebouw dateren uit 1912 tot 1915.

De Hortus is zich bewust van zijn geschiedenis en zijn erfgoed. Zorgvuldig beheer moet het erfgoed bewaren voor de toekomst. En door een moderne botanische tuin te zijn bouwt de Hortus voort aan haar geschiedenis. De Hortus is springlevend erfgoed.

Vragen? Laat het ons weten!

U kunt ons bereiken via het algemene nummer: 020 625 9021. U kunt ook direct contact opnemen met een van onze medewerkers via e-mail of telefoon.