Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Toegankelijkheid

Toegankelijkheid

Op deze pagina vind je informatie over de toegankelijkheid van de Hortus Botanicus Amsterdam voor bezoekers met een beperking. Je bent van harte welkom!
Heb je meer informatie nodig? Neem contact met ons op via ons algemene telefoonnummer 020-6259021, info@dehortus.nl of stel je vraag aan een van onze medewerkers in de tuin.

Op onze contact pagina vind je directe contactgegevens per afdeling.

Bereikbaarheid

Bezoekadres: Plantage Middenlaan 2a, 1018 DD Amsterdam

Bijzonder vervoer
Het is mogelijk om direct voor de poort van de Hortus tijdelijk te stoppen om  bezoekers uit te laten stappen. Je kunt de ingang bereiken als je aan komt rijden vanaf de Nieuwe Herengracht. Lang parkeren is niet mogelijk.

Gehandicapten parkeerplaatsen in de buurt
Er zijn twee gehandicaptenparkeerplaatsen op de Plantage Parklaan ter hoogte van nummer 9A.

Openbaar vervoer
Tram: 14: uitstappen halte Mr. Visserplein – Deze halte is niet toegankelijk voor rolstoelen.
Metro: 51, 53 en 54: uitstappen halte Waterlooplein – Deze halte is toegankelijk voor rolstoelen
Bus: 287 richting Bijlmermeer: uitstappen Halte Artis – Deze halte is niet toegankelijk voor rolstoelen
Op de website van het GVB kunt u de toegankelijkheid van alle tram- en metrohaltes bekijken.

 

Praktische informatie

Begeleiders
Mocht je om (gezondheids)redenen de Hortus niet zelfstandig kunnen bezoeken, dan is het mogelijk een begeleider mee te nemen tijdens je bezoek. De begeleider mag gratis naar binnen. Je kunt de begeleider aanmelden bij onze portier, je hoeft geen apart toegangskaartje te reserveren voor je begeleider.

Hulphonden
Hulphonden zijn toegestaan in de Hortus, mits aangelijnd.

Rolstoeltoegankelijkheid & rolstoel reserveren
De Hortus is redelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers. In de kassen zijn sommige plaatsen helaas niet te bereiken. De tuinpaden in de Hortus zijn van grind. Voor mensen die slecht ter been zijn heeft de Hortus een AVO-rolstoel. Je kunt deze rolstoel reserveren via info@dehortus.nl.

Scootmobiel
Je mag de Hortus altijd bezoeken met je scootmobiel. Houd er rekening mee dat veel paden in de tuin/kassen beperkt toegankelijk zijn voor scootmobiels. De paden zijn van grind en op sommige plekken erg smal. We verzoeken je om in de tuin je snelheid te beperken tot die van de lopende bezoekers. Dit ter bescherming van jouzelf, de overige bezoekers en onze collectie.

Invalidentoilet
In het Hortuscafé bevindt zich een invalidentoilet. Je kunt deze bereiken via de aparte rolstoel opgang achter het terras.

Prikkels
Tijdens de verbouwing van de Klimatenkas zullen er periodiek harde bouwgeluiden te horen zijn tussen 26 feb 2024 en juni 2025. De werkzaamheden vinden plaats op maandag t/m vrijdag tussen 7.00 -17.00. (wat ook mag is -16.00 met uitloop naar 17.00). In de weekenden vinden er geen werkzaamheden plaats, in de vakanties gaan de werkzaamheden wel door.

Informatie in de Hortus
Iedereen kan genieten van de natuur en de sfeer tijdens een bezoek aan de Hortus. De informatieve tekstborden zijn voor bezoekers met een visuele beperking echter moeilijker te lezen. Mocht  je je willen verdiepen in de collectie, dan kun je op onze tuinpagina vooraf/na je bezoek lezen over de collectie van de Hortus.

Rondleidingen op maat
Kun je om (gezondheids)redenen moeilijk mee in de dagelijkse bezoekersstroom of heb je wat meer tijd, ruimte of begeleiding nodig tijdens je museumbezoek? Bij de Hortus kun je ook een rondleiding boeken. Overleg wat er mogelijk is via 020- 7025404 of rondleidingen@dehortus.nl.

 

Tips voor een rustig bezoek

Rustige uren
De Hortus is dagelijks geopend tussen 10:00 en 17:00 uur. Heb je behoefte om de Hortus te bezoeken op een rustig moment? Plan je bezoek dan buiten weekenden en vakantieperiode. De uren tussen 10:00 en 11:00 uur en tussen 16:00 en 17:00 uur zijn vaak relatief rustig.

De Hortus wordt drukker bezocht als er een evenement georganiseerd wordt. Kijk daarom ook in onze activiteitenkalender voorafgaand aan je bezoek.

Prikkels
Hoge temperaturen in de kassen, met name in de zomer op warme dagen. In de tropische kas is het erg vochtig.
Reflectie van licht door de ramen van onze kassen, met name in de zomer en bij laaghangende zon in het voor/najaar.
De uitgang van de Hortus gaat via de winkel.

Horeca
In ons café kunt u zowel binnen in de Oranjerie als buiten op het terras plaatsnemen. In de Oranjerie wordt geen muziek afgespeeld. Tijdens lunchtijd kan het druk zijn in het café.

Het Hortusbezoek

De entree tot de tuin volgt na de toegangspoort. Links van de toegangspoort bevindt zich een deur direct naar onze winkel.
Na binnenkomst door het kleine klaphek zijn het café en toilet rechts en is de winkel aan de linkerkant. Recht vooruit na het klaphek vindt u een plattegrond van de Hortus, folders en de link naar onze Hortus App.

De Hortus werkt de komende jaren hard aan het vergroten van de toegankelijkheid voor alle bezoekers, als u opmerkingen of tips heeft die ons verder kunnen helpen ontvangen we deze graag via communicatie@dehortus.nl of 020-7025401.

Vragen? Laat het ons weten!

U kunt ons bereiken via het algemene nummer: 020 625 9021. U kunt ook direct contact opnemen met een van onze medewerkers via e-mail of telefoon.