Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Kassen

Kassen

De Klimatenkas

De Klimatenkas is een echte blikvanger. De kas werd in 1993 ontworpen door ZJA Architecten als een indrukwekkende, ultramoderne constructie. Op dit moment werkt de Hortus aan een grootschalig project waarbij de kas volledig duurzaam gerenoveerd wordt.  In 2025 wordt dit een  volledig duurzame, CO2-neutrale publiekskas kas. De inrichting vertelt het verhaal van biodiversiteit en klimaat. In drie verschillende klimaatzones laten we zien wat klimaat met de biodiversiteit van het leven doet: een cactus ziet er niet voor niets heel anders uit dan een tropische palm. De drie zones in de nieuwe kas verschillen sterk van elkaar, en door ze zo naast elkaar te ervaren wordt duidelijk dat ieder klimaat unieke kenmerken heeft die bepalend zijn voor de ontwikkeling van de planten die er leven. Hierdoor wordt ook duidelijk dat klimaatverandering ingrijpende gevolgen heeft voor planten, plantensoorten en de biodiversiteit. Lees hier meer over het project. 
De kas is vanwege deze verbouwing gesloten van februari 2024 tot juni 2025.

Palmenkas 

De Palmenkas is een beschermd monument en een prominent onderdeel van het Hortuserfgoed.  Hij werd in 1911 ontworpen door de architect Johan Melchior van der Mey (1878-1949) in opdracht van hoogleraar Hugo de Vries.  In de winter huisvest de kas een collectie palmen, palmvarens (Cycadeeën) en kuipplanten. De meeste kuipplanten gaan ’s zomers naar buiten, maar sommigen, zoals de beroemde Encephalartos altensteinii van 350 jaar oud, blijven ook in de zomer in de kas staan. Dit geldt natuurlijk ook voor de  planten die in de volle grond staan. Van de kaneelboom (Cinnamomum burmannii) en de twee ficussen (F. macrophylla en F. lyrata) wordt gezegd dat Hugo de Vries ze zelf plantte ten behoeve van het onderwijs. Philodendron bipinnatifidum met zijn lange luchtwortels is een beeldbepalende plant in de kas.

De Vlinderkas

Jaarrond dartelen tropische vlinders rond in de kleine Vlinderkas. Ze leggen hun eitjes op de vele planten. Medewerkers van de Hortus verzamelen iedere dag de eitjes en de jonge rupsjes. Die worden vervolgens in een apart kasje verder opgekweekt tot poppen. Als de poppen bijna uitkomen gaan ze terug naar de Vlinderkas, waar ze worden opgehangen in een speciale ‘poppenkast’. Zodra de vlinders uitkomen kunnen ze de kas invliegen.

De tropische planten die hier staan, zijn gebruiksplanten. Ze worden gegeten of gebruikt voor vezels en medicijnen. In deze kas is bijvoorbeeld een grote koffiestruik te vinden. En cacao, thee, rijst, peper, suikerriet. In het educatieprogramma van de Hortus spelen deze planten een belangrijke rol.

Kaslokaal

Het Kaslokaal is een flexibele ruimte voor alle educatieve activiteiten van de Hortus, van schoolbezoek tot tekencursus en van lezing tot microscopisch onderzoek voor scholieren. Bovendien is het lokaal buiten de educatieve activiteiten om  toegankelijk voor de reguliere bezoeker. Een permanente tentoonstelling geeft vijf verhaallijnen weer waarmee de collectie van de botanische tuin over het voetlicht wordt gebracht.

Leer in het kaslokaal waarom en hoe een botanische tuin verzamelt, ontdek de variatie van planten, ervaar planten met al je zintuigen en herken waar jij planten dagelijks voor gebruikt!

Vragen? Laat het ons weten!

U kunt ons bereiken via het algemene nummer: 020 625 9021. U kunt ook direct contact opnemen met een van onze medewerkers via e-mail of telefoon.