Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Duurzaamheid

Energie besparen met de Hermitage

Met het vooruitstrevende en kostenbesparende project Tussen Kunst en Kas zijn de Hortus Botanicus Amsterdam en de Hermitage Amsterdam sinds 2016 door 425 meter lange buizen duurzaam met elkaar verbonden. De Hermitage Amsterdam moet hun kunst collectie koelen, waardoor er een warmte-overschot is. Die restwarmte getransporteerd naar de monumentale Palmenkas in de Hortus voor de verwarming van de planten. Omgekeerd levert de Hortus gekoeld water terug aan de Hermitage voor de koeling van de kunst. Door deze slimme uitwisseling van warmte en koude besparen we jaarlijks 77.215 m3 gas, 200.000 kWh energie, 259.000 kilo Co2 en 12.950 bomen. Het project heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de Duurzaam Erfgoed Award 2016 gewonnen.

Duurzaam onderwijs met het Econasium

Het Econasium in Amsterdam nieuw-West is onderdeel van het Comenius Lyceum.  Het is een aparte leerrichting waarin de leerlingen gericht leskrijgen in duurzaamheid. Een bijzonder onderdeel van het Econasium is de inpandige kas van ruim 300 m2 op de bovenste verdieping. De Hortus Amsterdam ondersteunt de inrichting van deze kas. De leerlingen kunnen deze kas en het naastgelegen ecolab gebruiken om te werken aan projecten die de hele breedte van duurzaamheid vertegenwoordigen. Ze doen er onderzoek, proeven, analyses en ontwikkelen duurzame producten.

Behalve de  inrichting van de kas, werkt de Hortus ook samen met Econasium aan onderwijsprogramma’s voor zowel VO als PO.

Afval verwerken met de Plantage Amsterdam

18 culturele instellingen in centrum-oost van Amsterdam vormen samen “Plantage Amsterdam”. Een van hun belangrijkste onderwerpen in de samenwerking is duurzaamheid.

In 2010 begonnen de instellingen met het gezamenlijk inkopen van energie: Energie voor Cultuur. Dat leverde groene energie én een goedkopere inkoop op. In 2017 startten zij met Expeditie Zero Waste. In het kader hiervan scheiden de culturele instellingen hun afval en hebben zij een gezamenlijk contract met Renewi Nederland (Renewi Icova B.V.) voor het ophalen ervan.

De culturele instellingen van Plantage Amsterdam, goed voor 5,1 miljoen bezoekers op jaarbasis, produceren samen 740 ton afval per jaar. Je zou elk jaar 40 bomen moeten planten om de CO2-uitstoot te compenseren die veroorzaakt wordt door het vervoer van zoveel afval door de buurt. De nieuwe aanpak  is goed voor de leefbaarheid en veiligheid in de buurt, en bovendien goedkoper.

Door de goede scheiding wordt afval grondstof. En door de gezamenlijke afval-afvoer rijden er inmiddels 45 minder vrachtwagens per week door de buurt! Zijn de musea en theaters eenmaal Zero Waste, dan is de milieuwinst vergelijkbaar met het planten van 600 bomen per jaar.

Een tweede leven voor banieren

Wie vaak langs de Hortus fietst zal vast onze banieren aan het hek herkennen waarop we ons seizoensprogramma aankondigen. Na het seizoen zijn de banners bij ons niet meer nodig. Maar wist je dat deze dan een prachtig tweede leven krijg bij TEX op IJburg in Amsterdam?

TEX is opgericht door Mac Thiadens is de plek waar vrouwen van allerlei achtergronden elkaar ontmoeten op IJburg: vrouwen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken en vrouwen die dat met plezier kunnen geven. En terwijl zij elkaar ontmoeten, steunen en motiveren, maken ze de mooiste tassen van onze banners!! 💚
De tassen zijn ook nog te koop bij TEX!

Climate Change Alliance of Botanic Gardens

De Hortus is ‘official member’ van het Climate Change Alliance of Botanic Gardens. Hiermee zijn we, als eerste in Nederland, onderdeel van een lange lijst van botanische tuinen wereldwijd die samenwerken in bescherming van plant(collecties), biodiversiteit en duurzame landschapsontwikkeling.

Klimaatverandering vindt nu plaats. Als gevolg hiervan zijn de problemen waarmee onze wereld wordt geconfronteerd ongekend en grenzeloos. De botanische tuinen van de wereld zijn hoeders van bjzondere plantensoorten, maar ook bronnen van kritisch noodzakelijke, wetenschappelijke en horticulturele kennis, en de (vaak landschappelijke) inrichting een bron van inspiratie en educatie. Een sterke alliantie maakt het mogelijk om deze kennis en ervaring te delen en te verspreiden.

Vragen? Laat het ons weten!

U kunt ons bereiken via het algemene nummer: 020 625 9021. U kunt ook direct contact opnemen met een van onze medewerkers via e-mail of telefoon.