Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Do It Yourself

DIY: breng de Hortus in huis

Op onze DIY (Do It Yourself) pagina nemen we je stap voor stap mee door verschillende groene projecten voor thuis!
Hoe leuk is het om thuis te onderzoeken, knutselen, meer te leren over planten 0f de natuur om je heen een handje te helpen?

Zaadbommen maken

Zaadbommen zijn bolletjes van klei en aarde, vermengd met wat bloemzaad. De bommen kun je in de tuin strooien, maar je kunt er ook een stukje onbeheerd, braakliggend terrein mee opvrolijken. Maar nog belangrijker; je helpt de vlinders, bijen en andere insecten!

Onze vrienden van IVN  Natuureducatie maakten een leuk filmpje over het maken van zaadbommen. Bekijk het filmpje hier. 

 

Maak je eigen blauwe regen bloemen

In de Hortus en op veel andere plaatsen in de stad komt nu de blauwe regen in bloei. Deze klimplanten groeien langs regenpijpen, rekken of andere bomen omhoog, naar het licht toe. Ze hangen vol trossen lila bloemen die heerlijk geuren. Ga aan de slag met je eigen blauwe regen bloemen!

Plantenprikkers

Kamerplanten zijn super populair. Ze staan in je woonkamer, in je tuin of misschien zelfs wel in je slaapkamer. Maar waar komen al deze planten eigenlijk vandaan? Elke plant, groot en klein, heeft zijn eigen bijzondere manier van groeien en leven. Jouw kamerplanten komen dan ook uit landen van over de hele wereld.

insectenhotel maken

Bijen en andere insecten houden van warme, droge holletjes om zich te verschuilen en om eitjes te leggen. Deze holletjes kunnen overal zijn, in muren, in houten schuttingen en in dood hout. In deze DIY leren we hoe we een insectenhotel voor ze kunnen bouwen.

Onze vrienden van Natuurmomenten maakten een leuk filmpje over het maken van een hotel voor bijen. Bekijk het filmpje hier.

Tijd voor tulpen

April is tulpenmaand in de Hortus!

Tulpen zijn bolgewassen. Onder de grond zit een bol die eruit ziet als een ui. Die zit vol met reservevoedsel. Daarmee gaat de tulp in de lente uit haar bol! Ze laat dan in korte tijd een stengel, wortels, bladeren en een bloem groeien.

Bekijk de tulpen-opdrachten en leer deze vrolijke bloem goed kennen!

Op zoek naar stoepplantjes

In Nederland kun je meer dan 100 verschillende soorten stoepplantjes tussen de straatstenen vinden. Leer ze allemaal kennen! Vandaag zijn de winterpostelein en gehoornde klaverzuring aan de beurt.

Op zoek naar stoepplantjes

In de stad groeien veel plantjes tussen de stoeptegels. Veel van deze plantjes zijn hartstikke belangrijk, bijvoorbeeld als voedselbron voor insecten. De komende weken gaan we buiten op zoek naar stoepplantjes bij jou in de buurt. Vandaag beginnen we met paardenbloem en zandraket.

broccoli bloesem

In de lente maken veel bomen niet alleen nieuwe blaadjes maar ook prachtige bloemen. Zie je nog geen bloesem in de buurt? Maak dan je eigen bloesemboom! Ga aan de slag met een knutselmateriaal dat je misschien niet zo snel verwacht… BROCCOLI!

boomknoppenbingo

In de lente komt er van alles in beweging buiten. De boomknoppen die al sinds de herfst op de takken zitten, zijn klaar om uit te lopen. Ga met de ‘Boomknoppenbingo’ buiten op zoek naar alle verschillende boomknoppen. Neem een verrekijker, een vergrootglas, papier en een pen mee. Welke knoppen zie je allemaal?

De narcis bloeit!

Zodra je een narcis ziet dan weet je dat het lente is!
Narcissen zie je vooral in het geel en wit maar ze kunnen ook oranje, rood en zelfs roze worden! Er bestaan wel 35 soorten narcissen over de hele wereld. Deze week gaan we daarom een narcis knutselen.

Vouw je eigen krokus

Na de eerste mooie voorjaarsdagen zien we ineens een heleboel kleurrijke lente bloemen. Omdat er deze week een heleboel krokussen zijn opgekomen in de Hortus, gaan we deze week een krokusje knutselen!

Sneeuwklokje

Als je goed om je heen kijkt tijdens een wandeling in de natuur, kom je ze vast al tegen; sneeuwklokjes! Ze hebben allemaal melkwitte bloemen en bloeien vaak als een van de eerste planten in het voorjaar. In dit werkblad doen we onderzoek naar deze vrolijke voorjaarsbloemen.

Sporen zoeken in de sneeuw

De Hortus is bedekt met een dikke laag sneeuw. In die laag sneeuw kan je heel goed speuren naar dierensporen. Weet jij welk dier bij welke afdruk hoort? En kan jij zelf ook een grappig spoor maken?

Winter in de tuin

Het is winter in Nederland. De dagen zijn kort, de zon staat laag en het is koud.
De meeste bomen laten hun bladeren vallen voor de winter, waardoor we nu vooral kale takken zien.
Wat kunnen we zien aan deze winterse bomen?

vogels voeren

In de koude winter gebruiken vogels extra veel energie om zichzelf op temperatuur te houden. Daarom kunnen we hen in de winter dus wel een handje helpen! Met deze DIY kunnen de tuinvogels lekker smullen en  bovendien geniet jij van een tuin vol vogels!

Winter speurkaart

Ook in de winter gaan we naar buiten!

Kan jij al de winterse natuurverschijnselen vinden? Trek een warme jas aan en ga op zoek in je achtertuin of in een park of bos in de buurt.

 

herfstblaadjes verzamelen

Er dwarrelen prachtige bladeren naar beneden uit de bomen! Kun jij zo’n blad vangen, dat uit de boom waait en nog nooit de grond heeft geraakt? Of raap je ze liever op van het pad?

Helaas kunnen we het herfstherbarium boekje in de periode 5 t/m 18 november niet in de Hortus uitdelen. Maar speciaal voor jullie is het herbarium nu ook hier te downloaden. Zo kun je thuis, in de tuin en op straat op zoek naar herfstbladeren!

Herfstblaadjes confetti

Maak een feestje van dit najaar met deze natuurlijke bladconfetti. Zoek bij jou in de tuin of op straat naar de mooiste kleuren herfstblaadjes en ga aan de slag!

 

Briljante planten: hoe flirten planten?

Mensen flirten als ze verliefd zijn door elkaar aandacht te geven, grapjes te maken of mooie kleren aan te trekken. Planten worden zover wij weten niet verliefd. Maar planten flirten met insecten, die het stuifmeel van de ene naar de andere bloem moeten brengen. In deze DIY doen we onderzoek naar het flirt gedrag van planten.

Briljante planten: hoe eten planten?

Mensen eten door te kauwen en het daarna door te slikken. Planten hebben geen mond maar maken hun eigen bouwstoffen aan. Deze halen ze uit water, zonlicht en lucht. We noemen dat fotosynthese.

In deze DIY doen we onderzoek naar fotosynthese bij planten bij jou thuis!

Briljante planten: hoe bewegen planten?

Mensen bewegen door de spieren in hun lichaam. Het lichaam ontspant de spieren of spant ze juist aan wanneer er via de hersenen een seintje binnenkomt. Planten hebben geen spieren maar bewegen wel. Veel planten of bloemen kunnen hun bladeren naar het licht draaien. Sommige planten bewegen als er een vijand aankomt, of bij het horen van hoge tonen.

In deze DIY bekijken we de dansende planten bij jou thuis!

Briljante planten: kunnen planten kletsen?

Mensen maken klanken met hun stembanden. Die brengen de lucht uit de keel in trilling. Zo kunnen we praten en met elkaar bellen. Zonder stem kunnen we ook kletsen: door te chatten of met gebarentaal. Planten kletsen niet met elkaar via een stem. Ze kunnen wel berichten aan elkaar doorgeven. Dat doen ze bijvoorbeeld met geuren via de lucht of door signalen te geven via de wortels

In deze DIY onderzoeken we hoe planten met elkaar kletsen

Vragen? Laat het ons weten!

U kunt ons bereiken via het algemene nummer: 020 625 9021. U kunt ook direct contact opnemen met een van onze medewerkers via e-mail of telefoon.