Openingstijden vandaag Gesloten Koop tickets Menu

Do It Yourself

DIY: breng de Hortus in huis

Op onze DIY (Do It Yourself) pagina nemen we je stap voor stap mee door verschillende groene projecten voor thuis!
Hoe leuk is het om thuis te knutselen en de natuur om je heen een handje te helpen?

DIY: insectenhotel maken

Bijen en andere insecten houden van warme, droge holletjes om zich te verschuilen en om eitjes te leggen. In deze DIY leren we hoe we een insectenhotel voor hen kunnen bouwen.

Wat heb je nodig? 

Aan de slag

1. We beginnen deze DIY met een houten kistje. Je kan zelf een kistje timmeren  van resthout, maar je kan ook gebruik maken van een wijn-, fruitkistje of rieten mandje. Je mag helemaal zelf bepalen hoe groot jouw insectenhotel wordt.

2. Bedek de bodem van het houten kistje met een laagje klei. Deze basis kan je gebruiken om alle ‘hotelkamers’ stevig vast te zetten.

3. Nu beginnen we met het vullen van het kistje: Begin met een deel holle takjes, maak daarna een kamer met boomschors, takjes, houtsnippers en bouw zo om en om door. Maak ook een kamer van de overgebleven klei maken. Prik met een takje gaten in de natte klei om ook hier kleine ruimtes te creëren die dienen als holletje voor kleine vliegbeestjes.

4. Om te voorkomen dat vogels ervandoor gaan met de materialen in jouw insectenhotel, span je er een stukje gaas over.

Het leuke van een insectenhotel is dat je kunt spelen met het ontwerp, dus wees creatief! Als je alle stappen hebt uitgevoerd is je insectenhotel nu af. Hang het hotel op een rustige, zonnige plek in je tuin, 1 tot 3 meter boven de grond. Bijen en andere insecten houden van warme, droge ruimtes met een ingang waar de zon op schijnt.

Onze vrienden van Natuurmomenten maakten een leuk filmpje over het maken van een hotel voor bijen. Bekijk het filmpje hier.

DIY: Zaadbommen maken

Wat heb je nodig? 

Aan de slag

1. Meng twee delen potgrond met één deel klei. Gebruik hiervoor een klein beetje water. Voeg niet teveel en niet te weinig water toe. Het mengsel moet vochtig zijn om goed te plakken, maar het moet geen modder worden!

2. Kneed het mengsel goed. Doe er een beetje water bij als het te droog is.

3. Neem een handje van het mengsel en rol dit tot kleine balletjes van ongeveer 3 cm groot. Rol het balletje vervolgens over de bloemenzaden heen en druk de zaden er goed tegen aan.

4. Laat de zaadbommen een à twee dagen drogen. Je kan de balletjes heel makkelijk bewaren in een oude eierdoos.

5. Ga op pad: neem de doos mee naar een plek die wel wat opfleuring kan gebruiken. Gooi de zaadbommetjes op een kaal stukje grond. Doe dit alleen niet in een natuurgebied of botanische tuin. Maar bijvoorbeeld in je tuin, of die van de buren (wel eventjes vragen!).

6. Wanneer je de zaadbommen weg gegooid hebt, is het alleen nog een kwestie van geduld tot de zaadbom ’explodeert’  en de zaden ontkiemen tot vrolijke bloemen. 

 

Onze vrienden van IVN  Natuureducatie maakten een leuk filmpje over het maken van zaadbommen. Bekijk het filmpje hier. 

 

Vragen? Laat het ons weten!

U kunt ons bereiken via het algemene nummer: 020 625 9021. U kunt ook direct contact opnemen met een van onze medewerkers via e-mail of telefoon.