Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Do It Yourself

DIY: breng de Hortus in huis

Op onze DIY (Do It Yourself) pagina nemen we je stap voor stap mee door verschillende groene projecten voor thuis!
Hoe leuk is het om thuis te knutselen en de natuur om je heen een handje te helpen?

Iep

De iepen geven eind april massaal hun zaadjes mee aan de wind. Elk zaadje dat goed terecht komt, kan uitgroeien tot een nieuwe boom. Je zou Amsterdam de iepenhoofdstad van de wereld kunnen noemen, zoveel iepen groeien hier! Eén op de 9 bomen in Amsterdam is een iep.

Deze week onderzoeken we de iep; wist jij bijvoorbeeld dat je de zaadjes kan eten?

DIY: Wisteria

In de Hortus en op veel plaatsen in de stad komt de wisteria, ook bekend als blauwe regen,  in bloei. Deze klimplanten groeien langs regenpijpen, rekken of andere bomen omhoog, naar het licht toe. Ze hangen vol trossen lila bloemen die heerlijk geuren. Daar komen natuurlijk allerlei insecten op af. Bekijk snel het werkblad en leer van alles over de wisteria!

DIY lentegroen

In de maand april komen er steeds meer blaadjes aan de bomen en struiken. We zien de planten in de Hortus steeds kleurrijker worden. Maar ook in je achtertuin of in een park zal je steeds meer lentegroen zien.
Daarom gaan we deze week aan de slag met al het lentegroen dat we kunnen vinden. We onderzoeken bladknoppen en jonge blaadjes en maken zelf een lente collage.

DIY: insectenhotel maken

Bijen en andere insecten houden van warme, droge holletjes om zich te verschuilen en om eitjes te leggen. Deze holletjes kunnen overal zijn, in muren, in houten schuttingen en in dood hout. In deze DIY leren we hoe we een insectenhotel voor ze kunnen bouwen.

Onze vrienden van Natuurmomenten maakten een leuk filmpje over het maken van een hotel voor bijen. Bekijk het filmpje hier.

DIY tulpen

April is tulpenmaand in de Hortus. In deze maand bloeien er wel veertig verschillende tulpen in de Hortus. Maar ook in je achtertuin, stadsparken of in een vaas op de eettafel zul je deze maand misschien wel tulpen tegenkomen.

Tulpen zijn bolgewassen. Onder de grond zit een bol die eruit ziet als een ui. Die zit vol met reservevoedsel. Daarmee gaat de tulp in de lente uit haar bol! Ze laat dan in korte tijd een stengel, wortels, bladeren en een bloem groeien. Daarna verdwijnt alles weer onder de grond tot de volgende lente. Met deze proefjes leer je de tulp pas echt goed kennen.

DIY Magnolia week

Het is magnolia week in de Hortus!

Magnolia’s zijn bomen met hele grote bloemen die in deze tijd van het jaar in bloei staan. Ze zijn veel aangeplant in tuinen en parken. Er zijn verschillende soorten: met lichtroze bloemen, met donkerroze en met witte stervormige bloemen. De tips in deze DIY zijn geschikt voor alle magnolia’s. En voor de knutseltip heb je niet eens een echte boom nodig.

DIY: Zaadbommen maken

Zaadbommen zijn bolletjes van klei en aarde, vermengd met wat bloemzaad. De bommen kun je in de tuin strooien, maar je kunt er ook een stukje onbeheerd, braakliggend terrein mee opvrolijken. Maar nog belangrijker; je helpt de vlinders, bijen en andere insecten!

Onze vrienden van IVN  Natuureducatie maakten een leuk filmpje over het maken van zaadbommen. Bekijk het filmpje hier. 

 

Vragen? Laat het ons weten!

U kunt ons bereiken via het algemene nummer: 020 625 9021. U kunt ook direct contact opnemen met een van onze medewerkers via e-mail of telefoon.