Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Zoveel zaden (groep 4, 5)

Aanvullende informatie

Er is een heldere leerkrachtenhandleiding die je ruim van tevoren krijgt toegestuurd, zodat je de leerlingen goed kunt voorbereiden op het Hortusbezoek.
Het Hortusbezoek start met een klassikale inleiding om de voorkennis te activeren. Daarna gaan de leerlingen in kleine groepjes met een Hortusdocent op stap om enkele opdrachtjes te doen en bijzondere zaden en planten te zien. Tijdens de klassikale afsluiting is er ruimte om vragen van leerlingen te beantwoorden.
Na afloop van het Hortusbezoek krijg je materiaal mee voor een kweekproef die je in de klas met de leerlingen uitvoert.

Leerdoelen

  • Leerlingen kunnen de bouw van een zaad beschrijven in termen van zaadhuid, zaadlob, kiemplant.
  • Leerlingen kunnen bij verschillende zaden op basis van de uiterlijke kenmerken aangeven op welke wijze ze verspreid worden: via zwaartekracht, wind, water, dieren (voedsel), dieren (vacht) of door de plant zelf.
  • Leerlingen kunnen benoemen dat planten voor hun groei en ontwikkeling voedsel, water, licht en de juiste temperatuur nodig hebben.
  • Leerlingen kunnen de cyclus beschrijven van zaad – kiemplant – plant – bloem – vrucht/zaad.
  • Leerlingen kunnen uitleggen dat zaden voor een plant een manier zijn om zich voort te planten.
  • Leerlingen kunnen 10 zaden benoemen die belangrijk zijn als voedsel voor de mens.

Leerkrachten over deze les

“Het circuit met opdrachtjes was heel leuk. De leerlingen waren echt verwonderd en wilden van elk zaad weten waar het vandaan kwam.” (Alexander Roozendaalschool, gr 5, mei 2023)

“Deze lessenserie is heel erg leuk, zinvol en leerzaam. Het bracht bij onze leerlingen veel bewustzijn teweeg. De leerdoelen zijn gehaald. De leerlingen vonden het leuk om praktisch bezig te zijn en te proeven.” (Peetersschool, gr 4, juni 2023)

“De lessen staan dichtbij de belevingswereld van de leerlingen, heel herkenbaar, dat maakt het leuk. De handleiding was duidelijk.” (IBS Elif, gr 4, juni 2023)