Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Pride in de Hortus

Pride in de Hortus: diversiteit in het plantenrijk

Trek je even terug in de prikkelarme omgeving van de Hortus voor een Pride week tussen de planten! In de zonnige zomertuin vieren we de diversiteit en dat doen we onder meer met een Botanische Collegetour, een themarondleiding en een heuse speeddatingsessie. Oh ja – en we stellen ook graag onze nieuwe adoptieplant aan je voor! Een heel bijzonder exemplaar, die zich van (gender)normen niets aantrekt. Lees snel verder wat er allemaal te beleven is.

Heb je vragen over een activiteit, of wil je gewoon iets kwijt? Stuur een mailtje naar communicatie@dehortus.nl.

 

Botanische Collegetour #2: Over gender & taxonomie

We trappen de Pride af met een razend interessant Botanisch College op woensdag 26 juli. Samen met het publiek en diverse gasten uit wetenschap en kunst duiken we in het thema Gender & Taxonomie. Wat houdt ‘gender’ in en hoe zien wij mensen dat? Wat betekent gender in het plantenrijk? In onze prachtige kas wordt het publiek – omringd door bijzondere plantensoorten – betrokken in de dialoog en is er genoeg ruimte voor vragen en discussie. Te gast zijn Geertje Mak (Prof. dr. Gender History aan de UvA), Marnel Scherrenberg (voormalig collectiebeheerder bij Naturalis) en Sergi Rusca (curator bij RADIUS CCA). De tuin is deze woensdagavond exclusief geopend voor het College: we gaan van start om 19:30. Let op: de voertaal van dit college is Engels.

Tickets

Themarondleiding: (gender)diversiteit in het plantenrijk

Loop mee met deze themarondleiding door de kleurrijk bloeiende tuin over (gender)diversiteit in het plantenrijk. Tijdens deze tour zul je ontdekken dat genderdiversiteit niet exclusief is voor mensen. Je leert hoe en waarom planten zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen hebben. Daarnaast komen ook planten aan bod die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van de LGBTQIA+ gemeenschap. Deze themarondleiding vindt plaats op zaterdag 29 en zondag 30 juli en gaan beide van starten om 11:00 uur. Afhankelijk van het gezelschap zal de tour in het Engels of in het Nederlands zijn.

Tickets

Queer speeddating in de Hortus

Trek iets leuks aan en oefen in de spiegel alvast op je beste flirttechnieken, want op woensdagavond 2 augustus kun je in de Hortus terecht voor een queer speeddating sessie! Onze host Safiya heet alle deelnemers met een feestelijk glaasje bubbels welkom in de prachtige Palmenkas. Daarna neem je deel aan een aantal spannende speeddate-rondes! Leer elkaar kennen tijdens het romantisch vallen van de avond… Na afloop kun je samen met je match nog een speurtocht doen door de tuin en kassen. Wordt de Hortus de start van jouw zomerromance?

De avond begint om 19:00 uur (inloop). Om 19:30 gaan de speeddatingrondes van start!

Tickets

Deze plant heeft maling aan gendergrenzen

De imposante reuzenvaren is zoals veel van zijn varenvriendjes non-binair. Varens produceren uit hun sporen hartvormige gametofyten: deze groene hartjes zorgen uiteindelijk voor de voortplanting van de plant. En die zijn dan weer hartstikke genderfluïde. Soms mannelijk én vrouwelijk, soms één van beide, soms eerst mannelijk… en dan weer terug naar vrouwelijk. Of andersom. Hokjesdenken is duidelijk niet aan de reuzenvaren besteed: deze ontluikende jonge varenkrul ontrolt zijn geheel eigen identiteit.

En… de varen is op zoek naar een warm adoptiegezinnetje! Hij zal namelijk moeten verhuizen als onze kas dichtgaat voor verbouwing.
Als je de reuzenvaren adopteert ontvang je een officieel adoptiecertificaat en draag je ook nog eens bij aan onze nieuwe kas!

Lees hier meer 

Zwoele zomeravonden in de Hortus

In juli en augustus – en dus tijdens de Pride – kun je ook in de avonden van de tuin en kassen genieten: op donderdagen en zondagen is de Hortus geopend tot 21:00 uur. Kom genieten van de rust en stilte tussen het groen na een hectische werkdag. Neem een verfrissende cocktail op het terras van het Hortuscafé. Of maak er meteen een avondje uit van en nodig je date na een wandeling door de tuin uit voor een zomers diner!

 

Hier vind je alvast ons menu. 

Tot snel in de tuin!