Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Telg Anne Frank-boom op het Hortusplantsoen

1 maart - 31 december

Dit evenement is afgelopen.

Een van de nakomelingen van de beroemde Anne Frankboom heeft een nieuw plekje gekregen. Van een dakterras is de boom-inwording nu terechtgekomen in het hart van de Amsterdamse Joodse buurt.

Op het Hortusplantsoen staat nu een klein twijgje, maar het is een heuse nakomeling van de beroemde paardenkastanjeboom waarop Anne Frank uitkeek vanuit het Achterhuis. Van de boom die in 2010 door een zomerstorm werd geveld zijn stekjes, kastanjes en zaailingen veiliggesteld door de stichtingen ElemenTree en Wereldboom. Eigenaar van het jonge boompje, Alper Cayhan, wordt er een beetje stil van als hij de boom ziet staan in het plantsoen. Of, eigenaar, liever noemt hij zichzelf ‘de verzorger’ van de boom. Jarenlang vertroetelde hij de boom-in-wording. Aanvankelijk stond het exemplaar op het dakterras van een buurman in de Waterloopleinbuurt. De stichtingen spraken eerder de wens uit dat deze bewaarde paardenkastanjes terecht zouden komen op publieke plekken. Toen Cayhan hoorde dat het Hortusplantsoen aan de vooravond stond van een vergroeningsslag, zocht hij direct contact voor een plek voor zijn boom.

De vergroening van het Hortusplantsoen maakt onderdeel uit van het project Knowledge Mile Park waarin door onder meer de gemeente een groene en duurzame stadsstraat van IJtunnel tot Amstelplein wordt ontwikkeld.