Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Nieuwe duurzame kuipen voor de Hortus

24 oktober - 31 december

Dit evenement is afgelopen.

Op 24 oktober jl. is in de Hortus Amsterdam de 400 jaar oude Oostkaapse broodboom overgezet in een nieuwe kuip. Behalve dat deze oeroude cycadee ooit nog in collectie van KoningWillem II is geweest, is dit moment ook bijzonder als startpunt van een nieuw project. Met deze eerste kuip begint de Hortus aan de vervanging van de beroemde teakhouten kuipen naar duurzaam Accoya® hout.

Accoya verwijst naar een houtbewerking met acetylatietechnologie. De planken worden, eenvoudig gezegd, in een azijnbad gelegd. Deze milieuvriendelijke technologie zorgt ervoor dat snelgroeiend naaldhout de eigenschappen krijgt van het allerbeste tropische hardhout. De Hortus heeft zich tot doel gesteld om al haar kuipen in de loop van de tijd – wanneer deze er aan toe zijn-  te vervangen door de Accoya® versies.

Cycadeeën, citrusboompjes, een Brunfelsia, de Reizigerspalm en zelfs de tulpencollectie in het voorjaar; allemaal staan ze in onze “typische Hortuskuipen”. Deze kuipen zijn zo vervaardigd dat ze niet alleen mooi en stevig zijn, maar vooral dat ze water en vocht bestendig zijn en dus heel lang meegaan. Jac Blom Bv  is een kuiperij uit Alphen aan den Rijn. Al sinds 1830 worden er hier kuipen gemaakt. Eerst voor o.a. wasserijen en kaasfabrieken, later voor oranjerieën, kasteeltuinen en particulieren. Nu zijn de kuipen van Jac Blom niet alleen te vinden in onze tuin, maar ook bij onze collega’s van paleis het Loo en landgoed Twickel.

De kuipen werden vervaardigd uit teakhout. De teakboom (Tectona grandis) komt voor in Indonesië, Myanmar en India. Maar het gebruik van dit tropisch hardhout is behoorlijk omstreden. Het andere alternatief voor de kuipen, net als voor meubelen, zijn eiken. Eikenhout is wel sterk en hard, maar het is minder of niet geschikt voor de productie van plantenkuipen. Het hout is slecht bestand tegen vocht en aarde, waardoor het na een paar jaar al aangetast is door schimmels en insecten en dus gaat rotten.

Enkele jaren geleden is JacBlom BV op zoek gegaan naar een goed alternatief voor het gebruik van teakhout. Dit is gevonden in Accoya® hout. Accoya verwijst naar een houtbewerking met acetylatietechnologie. De planken worden, eenvoudig gezegd, in een azijnbad gelegd. Deze milieuvriendelijke technologie zorgt ervoor dat snelgroeiend naaldhout de eigenschappen krijgt van het allerbeste tropische hardhout. Accoyahout wordt gemaakt van de Pinus radiata, een snelgroeiende boomsoort die wordt gekweekt in duurzaam beheerde bossen. Tijdens de groei halen bomen koolstof dioxide ( CO2 ) uit de lucht en produceren ze in ruil hiervoor de zuurstof die we inademen. Indien de bossen goed worden beheerd voorzien ze in een onuitputtelijke bron van grondstoffen, waarbij ook de belasting op het milieu wordt ontzien. Met deze uitvinding kunnen we met een gerust hart hout gebruiken voor de productie van onze plantenkuipen.

Het proces van hout naar Accoyahout vindt plaats in slechts 1 fabriek en deze ligt in Arnhem. Het bedrijf Accsys levert vanaf hier over de hele wereld en wordt het hout gebruikt voor een hele reeks buitentoepassingen, zoals gevels, vloeren en kozijnen. En nu dus ook voor de kuipen van Jac Blom BV.