Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

uitgesteld – Lenteavond: De natuur beschermen

30 april

Dit evenement is afgelopen.

Wegens de aangescherpte maatregelen rond het Coronavirus kan de activiteit Lenteavond: De natuur beschermen op 30 april helaas niet plaatsvinden. Deze activiteit is uitgesteld tot een nader te bepalen datum,  wij nemen persoonlijk contact met alle deelnemers op.

De lenteavonden in de Hortus bestaan uit een lezing en een wandeling door de tuin. In samenwerking met IUCN NL organiseert de Hortus deze lenteavond over het beschermen van dieren en planten.

Bedreigde planten en diersoorten kunnen we op verschillende manieren beschermen. Dat kan in situ, op de plek zelf, zoals bijvoorbeeld door natuurreservaten, of ex situ, buiten de plek, dus op andere plekken op de wereld. Op deze avond worden goede en minder goede voorbeelden van projecten getoond en in een rondleiding wordt besproken welke rol een botanische tuin hier wel en niet in kan spelen.

aanmelden en online tickets

We kunnen bedreigde planten of diersoorten op meerdere manieren beschermen. Waar mogelijk ter plekke, bijvoorbeeld door middel van natuurreservaten. Dit heet in situ bewaren. Maar hier komt wel wat bij kijken, want om een enkele diersoort te beschermen moet je al snel een heel ecosysteem beschermen. De aanwezigheid van broed- en voedselplanten zijn bijvoorbeeld van belang voor het overleven van dieren.

Anderzijds worden er ook planten (en zaden) elders bewaard, ex situ bewaren heet dat. Maar kun je eigenlijk een plantensoort op andere plekken bewaren en als het misgaat een populatie terugbrengen? Wat zijn goede -en minder goede- voorbeelden van deze vorm van ex situ bewaren? In de rondleiding zullen we ingaan op de uitdagingen bij het beschermen van planten en welke rol een botanische tuin hier wel en niet in kan spelen.

 

Tijdens het nachtcollege zullen Casper Verwer en Arjan Dwarshuis vanuit IUCN NL spreken over verschillende projecten van IUCN waarin zij aan natuurbescherming doen. Zoals over het Barba Azul reserveraat in Bolivia en de uitdagingen die daar spelen rondom het beschermen van de Blauwkeelara’s en Motacú palmen. De ara’s leven van de palmnoten en maken hun nesten in de holtes van de stam van deze palmen. Er leven nog slechts zo’n 500 blauwkeelara’s in het wild, en hun leefgebied is ruw verstoord.

 

De lenteavond duurt van 20:00 tot 22:00 uur. Inloop vanaf 19:30, start programma 20:00. Deelname bedraagt €20,- inclusief entree tot de Hortus en een drankje. Op vertoon van een studentenkaart of vriendenkaart van de Hortus kost de lenteavond €17,50.

 

Aanmelden? Koop uw tickets online.
Voor vragen communicatie@dehortus.nl.

Foto: Daniel Alarcon