Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

2020 Themajaar Briljante Planten

1 mei - 31 december

Dit evenement is afgelopen.

Tijdens een onderzoeksproject met een groep basisschoolkinderen stelden wij de vraag waarom dieren nou leuker gevonden werden dan planten. “Omdat dieren leven,” was het antwoord. …
Shocking. Denken wij mensen soms echt dat planten levenloze dingen zijn? Die neiging lijkt groter dan we beseffen. Herdefinieer de termen waarmee wij ons mensen als levend omschrijven en planten blijken meer te kunnen dan we denken. Het jaar 2020 in de Hortus Botanicus Amsterdam zal daarom in het teken staan van Briljante Planten.

Op 1 mei is de tentoonstelling online gestart en nu ook t/m 30 augustus in het echt te zien in een weer geopende Hortus!

We eten, voelen, communiceren en denken. Dat kenmerkt ons leven. Ook planten doen dat allemaal. Darwin en zijn zoon durfden in 1880 (The Power of Movement in Plants) voorzichtig te stellen dat planten een vorm van intelligentie hebben. Wanneer we intelligentie definiëren als het vermogen om te reageren op de omgeving en zich daaraan aan te passen, dan kunnen we planten inderdaad deze eigenschap toeschrijven. Het aanpassingsvermogen van planten (en ook dieren zoals mensen) zorgt voor het voortbestaan van de soort.  Wanneer wij  die menselijke ‘tekens van leven’  vertalen naar de plant, dan zien we fantastische, vernuftige technieken en strategieën om zich letterlijk staande te houden in de omgeving.

 

In de Hortus Amsterdam besteden we het hele jaar door aandacht aan de briljante technieken van de plant. Wat wij mensen van de plant kunnen leren en hoeveel we eigenlijk op elkaar lijken.

 

Vanaf 1 mei start de tentoonstelling ‘Briljante Planten’ online; via onze website en via onze social kanalen delen we wekelijks nieuwe tentoonstellingsonderdelen.