Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Museumnacht in de Hortus

Museumnacht: Plants Inspire People

Op zaterdag 4 november openen meer dan 50 musea hun deuren tijdens de 23e editie van Museumnacht Amsterdam. De Hortus neemt deel binnen het seizoensthema ‘Plants Inspire People’. Ontdek in de tuin en kassen op welke (soms onverwachte) manieren wij mensen ons laten inspireren door het eindeloos diverse plantenrijk. Bewandel een geurpad door de tuin, leef je uit in een natural dye workshop of verras je smaakpapillen met een spannende proeverij in de Oranjerie. Even de drukte ontsnappen? Kom dan tot rust in onze plantenlounge.

 

Tickets haal je via de website van Museumnacht!

 

Beeld: Vincent Vink

Plantspiration Tours door de Drieklimatenkas

Loop mee met een razend interessante avondexcursie in de avontuurlijke Drieklimatenkas. Je ontdekt tijdens deze tour wat wij allemaal hebben afgekeken van planten. Klittenband, regenjassen en zonnepanelen; het lijken gewone, alledaagse uitvindingen. Toch hebben we deze allemaal te danken aan vernuftige plantmechanismen. Of wat dacht je van bouw- en verfmaterialen? En natuurlijk: parfum! Dit en nog veel meer heeft het plantenrijk ons gebracht. Wandel mee door de jungle, woestijn en subtropen en laat je inspireren.

Workshop: natural dye met Roua

Ontwerp je eigen bandana met natuurlijke verfpigmenten. Dompel je (letterlijk) onder in de wereld van natural dye tijdens deze creatieve workshop, waarin Roua laat zien welke magische kleuren de natuur ons te bieden heeft. Met uit kruiden en bloemen bestaande materialen leer je de kunst van zeefdrukken. Jouw creaties komen tot leven door kleurstofbaden gemaakt van natuurlijke ingrediënten.

Geurpad door de tuin

Maak je eigen parfumbericht geïnspireerd op de geurtaal van planten. Een interactieve ontdekkingstocht door de sfeervol verlichte tuin langs een aantal geurpunten die iets vertellen over plantencommunicatie. Bij elke stop kun je ruiken en iets leren over wat de geur betekent: vervolgens kun je met de verzamelde geurtjes jouw eigen geurverhaal samenstellen! We zijn benieuwd naar jouw boodschap…

Merle Bergers (Lingua Planta) is een conceptueel ontwerper en parfumeur, wiens hart ligt bij het onthullen van de betoverende taal van planten door middel van geur. Met een achtergrond in design en een diepgaande waardering voor de complexe verhoudingen tussen flora en hun omgeving, slaat het werk van Merle een brug tussen wetenschap, ecologie en kunst.

Plantenlounge in de Palmenkas

Ontsnap even aan de drukte van Museumnacht in onze plantenlounge! Zoek een comfortabel plekje uit op een zitzak, kussen of kleedje omringd door talloze bijzondere plantensoorten in onze schitterende Palmenkas. Zet je koptelefoon op en laat je meevoeren door de bijzondere geluiden van PlantsFM! Met een speciale technologie wordt de zogeheten biodata uit planten omgezet naar muziek.

Proeverij in de Oranjerie

Kom ‘futurefood’ proeven in de Oranjerie. Ons voedsel is constant in ontwikkeling: het evolueert en innoveert. Met als belangrijkste factoren natuurlijk onze eigen gezondheid én het welzijn van onze planeet. Een voorproefje op de toekomst, met vernieuwende eet-ideeën, verzorgd door De Zeewierman!

En als je er dan toch bent: geniet van een drankje op ons gezellig verlichte terras!

Licht in de tuin

De verlichting in de tuin en kassen wordt dit jaar verzorgd door ontwerper en technisch producent Tim Vermeulen: “Ik heb gepoogd een relatie tot de planten en de tuin aan te gaan door mijn eigen referentiekader in te zetten, waarin sprookjes en magisch realisme een belangrijke rol spelen.” Zijn schitterende lichtwerk is te zien in de buitentuin en in de kassen.