Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Wildplukcursus: recepten uit de natuur

16 september - 17 september

Dit evenement is afgelopen.

Wat is er nu mooier dan koken met wat de natuur ons geeft? Deze geweldige cursus – geleid door ervaren wildplukster Wies Teepe – neemt je mee in de geschiedenis van wildplukken. Waar moet je op letten en wat groeit er in welk seizoen? En hoe is het eigenlijk voor de plant om geplukt te worden (en bestaat er zoiets als duurzaam plukken)? De cursus beslaat twee bijeenkomsten op twee dagen en bestaat onder meer uit rondleidingen, proeverijen en als afsluiting is er een heerlijke parkpicknick met lokale eetbare planten.

tickets en meer informatie

Deel 1 van de cursus (16 september)

In deze eerste bijeenkomst duiken we in de wildplukgeschiedenis en het plukken door de seizoenen heen.
Na de introductie volgt er een rondleiding door de kassen, gecombineerd met een kleine proeverij bij bepaalde planten (o.a. de Johannesbroodboom, de lotus en de nopalcactus). In het tweede deel van deze eerste cursusdag vertelt Wies over wildplukregels: hoe kun je op een duurzame manier planten oogsten uit de natuur en hoe zorg je ervoor dat eventuele schade beperkt blijft? Ook hierna volgt er een rondleiding door de tuin, met een proeverij bestaande uit onder andere lieve-vrouwen-bedstrogelei, gagelbier en hondsdraf-kruidenboter.

Deel 2 van de cursus (17 september)

Met enige basiskennis van wildplukken duiken we de tweede cursusdag in. Deze vindt plaats buiten de Hortus, namelijk in het Flevopark (Amsterdam-Oost). Deze rondleiding van ongeveer 90 minuten vestigt de aandacht op herkenning van diverse soorten, waar let je op bij het verzamelen en duurzaam wildplukken wordt in de praktijk gebracht. Tot slot is er een feestelijke afsluiting met een heuse wildplukpicknick! Op het menu staan bijvoorbeeld berenklauwkroketjes, bramenthee, zuringomelet en vlierlimonade…

 


Programma

Dag 1 (16 sep.):
10:30 – 12:30: Introductie in het Kaslokaal in de Hortus
12:30 13:30: Pauze
13:30 – 15:30: Wildplukregels en meer

 

Dag 2 (17 sep):
10:30 – 12:30: Flevopark-excursie en afsluiting met picknick

 

Klik hier voor tickets
Tickets zijn €100,-, inclusief entree, thee/koffie/koek en lunch.
Vragen? Mail naar communicatie@dehortus.nl.