Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Van geelhartje tot paddenrus: de Hortus op zadenexcursie

18 augustus - 31 december

Dit evenement is afgelopen.

De Hortus heeft een omvangrijke inheemse soortencollectie. Uiteraard wordt deze collectie actief in stand gehouden, uitgebreid en aangevuld. Op 10 augustus ging een delegatie van het tuinteam eropuit: drie medewerkers en een vrijwilligster vertrokken op een zomerse dag naar Mariëndal bij Den Helder om wilde zaden te verzamelen.

Index Seminum
Het prachtige en bijzondere Mariëndal natuurgebied wordt beheerd door Landschap Noord-Holland. In dit gebied mag je niet zomaar zaden oogsten en planten plukken: daar is een vergunning voor nodig. Het verzamelde plantenzaad is afkomstig uit een drassig gebied naast de duinen, met afwisselend zure en kalkrijke grond.

Het overschot aan zaad dat niet zal worden geplant zal worden toegevoegd aan de zadenlijst: de zogeheten Index Seminum. Deze lijst wordt elk jaar in de winter naar andere botanische tuinen in Europa gestuurd. Vervolgens kunnen botanische tuinen onderling de zaden uitwisselen, voor het toevoegen en tentoonstellen van nieuwe planten aan hun collecties. Een letterlijk vruchtbare uitwisseling, dus.

 

Natuurlijke verschijning
Maar waarom nu precies zo’n zadenexcursie? Dat zit zo: het is belangrijk dat de Hortus het zaad uit het wild haalt en niet per ongeluk zaden of planten uit bijvoorbeeld de tuinbouw verspreidt. De Hortus wil de natuurlijke verschijning laten zien; zodat als er taxonomisch onderzoek wordt verricht in de collectie, het onderzoek niet wordt belemmerd door kruisingen tussen soorten of afwijkend DNA van de betreffende plant in het wild.

 

           

 

De oogst
De soorten (een kleine greep van de oogst) die je hier ziet zijn het geelhartje (Linum catharticum), paddenrus (Juncus subnodulosus), waterzuring (Rumex hydrolapathum) en moeraswespenorchis (Epipactus palustris). En niet geheel onbelangrijk: een foto van ons geweldige excursieteam! Oh ja, bezoekers kunnen de verzamelde planten vanaf volgend voorjaar terugzien in het duinenperk, de perken rond de grote vijver en het carnivorenperk.

 

           

 

 


Sven, Dyoke, Jos, Sarina

Beeld: Sven Focke