Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Museumnacht in de Hortus

Museumnacht: Planten in de Media

Op zaterdag 5 november openen meer dan 50 musea hun deuren tijdens de 22e editie van Museumnacht Amsterdam. De Hortus neemt deel binnen het seizoensthema ‘Planten in de Media’. Bezoek een live kunstrestauratie, neem een botanische tatoeage of vergaap je aan prachtige koraalsculpturen in de Palmenkas: dit en nog véél meer kunstzinnige activiteiten tussen 19:00 en 02:00 uur! Lees snel verder wat je allemaal kunt beleven in onze tuin tijdens Museumnacht. Kijk voor informatie over het programma en kaartverkoop op de website van de Museumnacht.

Live restauratie - door Claudy Jongstra

Voor ons Hortus-café ontwierp kunstenares Claudy Jongstra ‘Capitulare de Villis‘: een serie vilten wandbespanningen gemaakt van de wol van haar eigen schapenkudde. Het is niet alleen een schitterend werk om naar te kijken, maar het verbetert ook de akoestiek in de ruimte. In het kleurenpalet van het werk heeft Claudy gebruik gemaakt van verschillende geneeskrachtige plantensoorten. We zijn vreselijk trots dat het werk in onze Oranjerie mag hangen. Voor de Museumnacht zal Claudy een demonstratie geven van een restauratie van het werk. De Studio van Claudy werkt overigens geheel zelfvoorzienend: alle grondstoffen worden lokaal gewonnen en verwerkt. Hierbij is de samenwerking met biodynamische boeren en wetenschappers essentieel.

Beeld: Studio Claudy Jongstra

Expositie Uitvaartcentrum de Noordzee - door Jonat Deelstra

De Noordzee is een vervuilde en levenloze zee, toch? Nee! Visueel kunstenaar Jonat Deelstra: “In de Noordzee zal de komende honderd jaar een enorme hoeveelheid koraal groeien. Kleine Anemonen, zeeanjelieren, mosselen en oesters klampen zich vast aan nieuwe door de mens gecreëerde installaties op de zeebodem. Zo is onderwaterflora en -fauna blij met windmolens, scheepswrakken en boorplatformen. De Noordzee is jarenlang kapot gevist, maar in het veilige woud van nieuwe mechanische palen bloeit de zeebodem weer op.” Er komen nu steeds meer alternatieven voor de verwerking van stoffelijk overschot. Naast begraven en cremeren kun je je lichaam laten planten of je neemt een kist gemaakt van schimmels, die ervoor zorgt dat je sneller en natuurlijker in de bodem wordt opgenomen.

In deze keramiekserie toont Deelstra zijn eigen doodswens: “Ik wil dat mijn as in een keramisch ei wordt gegoten en naar de bodem van de Noordzee wordt getakeld. Een kunstrif van handgemaakte sculpturen voor onderwaterflora om zich aan vast te klampen.”

Botanische pop-up tattooshop - door Nancy ter Horst

Nancy is beeldend kunstenaar en sinds 2008 ook tatoeëerder, werkzaam in Amsterdam en Barcelona. Ze heeft beeldende kunst gestudeerd aan academie Minerva, kunstgeschiedenis aan de UvA en studeert nu aan het Barcelona Academy of Art. Haar specialiteit ligt bij aquarel (watercolor) tattoos, botanische kunst en vintage prints. Haar werk is altijd schilderachtig en organisch, geïnspireerd op vormen uit de natuur. Sinds een aantal jaar focust ze zich meer op botanische kunst en is ze lid van de Vereniging Botanisch Kunstenaars Nederland. Voor de Museumnacht is er in samenwerking met de Hortus Amsterdam een selectie gemaakt van planten, bomen en vlinders die de Hortus presenteren én prachtig staan als tattoo. Deze zullen alleen tijdens de Museumnacht beschikbaar zijn om ter plekke getatoeëerd te worden in onze botanische pop-up tattooshop. De pop-up tattooshop is mede mogelijk gemaakt door de spullen en materialen van Classic Ink and Mods.

Om je aan te melden voor een tattoo, maak een keuze uit één van de vijf tattoo-opties en mail info@tattoosnancy.com. Als je alleen wil komen kijken ben je ook meer dan welkom! Er is plek voor maximaal 10 personen, vooraf aanmelden is verplicht. Met een Museumnacht-ticket zijn de tattoos gratis. Je wordt ingedeeld in een tijdsslot, dus hou daar rekening mee. De plekken zijn beperkt, maar we werken met een wachtlijst. Als er door afmelding een plekje vrij komt, word je op de hoogte gebracht. Aanmelden kan tot: 23 oktober 18:00 uur. 

Tattoo-opties:
1. Koffieplant (Coffea arabica)
2. Philodendron (Thaumatophyllum bipinnatifidum) 
3. Dopheide (Erica verticillata)
4. Glasvleugelvlinder (Greta oto)
5. Victoria waterlelie (Victoria amazonica)

 

Themarondleidingen: Planten in films - door diverse rondleiders

In de Drieklimatenkas begint er ieder kwartier een speciale themarondleiding! Elke rondleiding duurt zo’n 30 minuten. Dompel je onder in een soortenrijkdom en ontdek de cinematische eigenschappen van planten en hoe zij figureren in film.

Vragen? Laat het ons weten!

U kunt ons bereiken via het algemene nummer: 020 625 9021. U kunt ook direct contact opnemen met een van onze medewerkers via e-mail of telefoon.