Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Winkelmandjes (groep 4, 5, 6)

Aanvullende informatie

De tien producten in het mandje zijn: appel, banaan, Italiaanse kruiden, gum, kaneelsnoepje, koffie, rijst, gum, bamboefluitje, chocola. De planten groeien deels buiten en deels in de kassen. Bij slecht weer is schuilen in de kassen goed mogelijk. 

De leerlingen doen de speurtocht in groepjes met een eigen begeleider (leerkracht/ouder). Het is dus van belang dat er voldoende begeleiders meegaan, die goed Nederlands kunnen lezen en die bij voorkeur enthousiast zijn over planten. Indien het niet lukt om voldoende ouders te vinden, kan de Hortus zorgen voor een extra begeleider. Hier zijn dan wel extra kosten aan verbonden: € 17,50 per extra begeleider. Indien je van deze mogelijkheid gebruik wilt maken, horen we dat graag zo spoedig mogelijk. 

Leerdoelen

  • Leerlingen kunnen 10 producten noemen die zij dagelijks gebruiken en die van planten worden gemaakt of van planten afkomstig zijn.
  • Leerlingen leggen bij enkele producten de link tussen product, plant en zintuiglijke ervaring.
  • Leerlingen kunnen uitleggen dat er soms bewerkingsstappen nodig zijn om van een plantendeel iets bruikbaars of eetbaars te maken.
  • Leerlingen zien en ervaren dat de meeste planten niet in het Nederlandse klimaat kunnen groeien omdat ze uit warmere landen komen. Zij ontdekken dat veel van de producten die zij gebruiken niet uit Nederland komen.
  • Leerlingen ontwikkelen een positieve associatie met natuur (en met de Hortus).

Leerkrachten over deze les

“Het was een fijn, compact, overzichtelijk programma, goed te doen voor ouders en juf. Zeer tot de verbeelding sprekend.” (Oranje Nassauschool, gr 5/6, apr 2022)

“Eerst was ik sceptisch over een bezoek aan een ‘plantentuin’ met kinderen van 8 jaar. Echter ben ik heel enthousiast geworden. Alles was goed geregeld. De kinderen, ouders en ik hebben een super leerzame en leuke ochtend gehad.” (Pro Rege, gr 4, mei 2019)

“De speurtocht bood genoeg variatie, leuk om te ruiken en proeven. Goed dat er ook minder bekende producten in zaten.” (Alan Turingschool, gr 3, mei 2022)

“Het programma zit erg leuk in elkaar. Het leukst van alles vind ik dat er zulke tastbare (en eetbare) materialen bij zitten.” (15e mont.sch. Maas en Waal, gr 3/4/5, juni 2022)