Geheel in de lijn van de missie wordt de Drieklimatenkas duurzaam verbouwd. Een eerste stap op het duurzame pad heeft de Hortus in 2017 al gezet door de koppeling van het warmte-koudesysteem van de Hermitage en de Hortus. De Hortus gebruikt de overtollige warmte van de Hermitage om de kassen te verwarmen en stuurt koude terug naar de Hermitage voor de koeling van de kunst. De gezamenlijk bereikte CO2-reductie bedroeg in 2017 en 2018 al 477 ton.
Voor de nieuwe Drieklimatenkas gaat de Hortus nog een stukje verder. De nieuwe glazen panelen op de wanden hebben een isolerende werking waardoor warmteverlies zoveel mogelijk beperkt wordt. Het dak, vanwaaruit de meeste warmte verloren gaat, krijgt een laag van het duurzame en sterk isolerende ETFE folie.
Van binnen wordt de kas met de collectie zo ingericht dat verzorging en onderhoud efficiënt en duurzaam uitgevoerd kunnen worden. Zo worden plantensoorten bij elkaar gezet die dezelfde hoeveelheid en frequentie aan water nodig hebben. Watersystemen zijn gericht op hergebruik van (regen)water. In een kas met drie voor Nederland ´vreemde´ klimaten wordt voortdurend gewerkt aan de optimalisatie van het geautomatiseerd klimaatsysteem. Op basis van onderzoek en samenwerking met andere botanische tuinen kunnen de meest efficiënte temperaturen ingesteld worden.