Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Bouwhekplanten

Bouwhekplanten - onbekend maakt onbemind?

Tijdens de renovatie van de Klimatenkas vind je verschillende planten langs het bouwhek. Misschien denk je ze te herkennen. Toch wijken deze nét iets af van de bekende soorten en je zult ze doorgaans ook niet in het wild terugvinden. Dit zijn namelijk cultivars, gekweekt door mensen voor hun uiteenlopende (uiterlijke) eigenschappen. Meer informatie over de verschillende plantensoorten vind je op deze pagina. De collectie bouwhekplanten zal door de seizoenen heen blijven wisselen.

Chinese bieslook (Allium tuberosum 'Cha Cha Chive')

Zie je al groene kapseltjes uit de plantenbakken aan het bouwhek piepen? Dit is de bijzondere en vrolijke variant op de gewone Allium tuberosum. In plaats van witte bloemetjes produceert deze soort ‘groene sliertjes’. Zoals de meeste bieslook is het een winterharde soort (maar ook dol op de zon).

 

Elfenbloem (Epimedium 'Anardil')

Een sprookjesachtige soortnaam: Epimedium ‘Anardil’ bloeit met schitterende gele bloemen in het voorjaar. Hij doet het goed in de schaduw, maar liefst niet een te droog plekje. Ook deze soort is goed winterhard. (Fun fact: deze cultivar is vernoemd naar een karakter uit Tolkien’s Lord of the Rings: Anardil was de zesde koning van Gondor).

Venkel (Foeniculum vulgare 'Purpureum')

Wauw, wat een opvallend geel. Foeniculum vulgare ‘Purpureum’ heeft prachtig donker blad – zo is het contrast met de gele bloemschermen nog scherper. Uiteraard is ook deze venkel gewoon eetbaar.

Kleinbladige klimop (Hedera helix)

Klimop, maar dan nét een beetje anders. Deze kleinbladige soort groeit enorm snel en houdt van klimmen. Als je hem op z’n beloop laat zal hij zich ook als bodembedekker verspreiden over de grond en daar nieuwe wortels vormen. Een enthousiaste soort die zonder problemen tot -34 graden Celcius kan overleven.

Hyssop (Hyssopus officinalis 'Roseus')

Het aromatische hyssop wordt dikwijls een reinigende werking toegeschreven. Een gorgeldrank ervan zou helpen tegen keelpijn en het zou ook bevorderlijk zijn voor de eetlust en de spijsvertering. Of dat echt zo is weten we niet, maar het is in ieder geval heerlijk in een thee. Deze roze variant is niet alleen heel mooi voor ons, maar ook erg aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders.

Marokkaanse munt (Mentha spicata 'Moroccan')

Blad, stengel, bloemknop én de bloem zijn allemaal bruikbaar: het veelzijdige munt is heerlijk in dranken en gerechten (en het frist ook nog eens lekker je adem op). Deze Marokkaanse munt bloeit in de zomer met blauwe bloemetjes.

Muehlenbeckia (Muehlenbeckia complexa ‘Sealand’)

Dit geslacht van ongeveer 20 soorten planten heeft schattig rond blad. Misschien ken je hem wel als kamerplant, maar hij doet het buiten ook prima. De bloei bestaat uit bescheiden witte bloemen.

Marjolein (Origanum laevigatum ‘Gentle Breeze’)

Ongetwijfeld heb je ’t wel eens gebruikt in de keuken: twee bekende planten uit het Origanum geslacht zijn echte marjolein (Origanum majorana) en de wilde marjolein, beter bekend als oregano (Origanum vulgare). Deze cultivar is een zeer dankbare bloeier en verspreid een heerlijke, zachte geur.

Tuinlobelia (Lobelia erinus 'Laguna Dark Blue')

Het prachtige blauwpaars van de tuinlobelia is een verrijking voor iedere tuin (… of bouwhek!). Deze plant in de klokjesfamilie is populair als sierplant en is dan ook de basis voor vele cultivars. De bloei is vanaf mei tot in de late zomer.

Ananasaardbei (Fragaria 'White Pineberry')

Is het een ananas, of een aardbei? Het is een beetje van allebei! De witte aardbeitjes van deze cultivar hebben een typische zoete ananassmaak. Net als de gewone aardbei houdt ook deze witte variant van lekker veel zon.

Oca (Oxalis tuberosa)

Een klaverzuringsoort die gele bloemetjes produceert. Interessanter dan zijn bloei zijn de rossige knolletjes onder de grond: die zijn namelijk eetbaar. Duizenden jaren geleden werd de plant gedomesticeerd in de Andes. In Zuid-Amerika is het de belangrijkste teelt na de aardappel.

Akelei (Aquilegia caerulea)

Deze mooie akeleisoort bloeit in mei en juni. Het blauw en crèmewit van de bloem maken deze variant een echte eyecatcher. Je vindt hem in de Rocky Mountains, maar in de Hortus ook ‘gewoon’ langs ons bouwhek.

Kerstomaat (Lycopersicon lycopersicum 'Black Opal')

Deze kruising tussen ‘Black Cherry’ en ‘Sweet Aperitif’ produceert glanzend mooie, bruin- tot zelfs paarsrode kerstomaatjes. Deze cultivar is ontwikkeld in het Verenigd Koninkrijk en geïntroduceerd omstreeks 2012. Gezond én mooi!

Oost-Indische kers (Tropaeloum majus ‘Cream Troika’)

Met z’n zachtgele bloemen en het wit gemarmerde blad is deze Oost-Indische kers weer net even anders. Net als andere Oost-Indische kers varianten ook heel decoratief (en lekker fris) in salades.

Paarse boerenkool (Brassica oleracea var. laciniata ‘Redbor’ F1)

Ja, je leest het goed: boerenkool! Deze groente is niet alleen een superfood, maar ook nog eens prachtig om naar te kijken. Een zeer sterk ras met een intens dieprode kleur. De kleur en smaak worden versterkt door koud weer.