Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Gloednieuwe videoreeks: Klimaatles in de Hortus

11 april - 27 juni

Dit evenement is bezig.

Waarom hebben cactussen stekels? Welke boom groeit hoger dan de Big Ben? En waarom zien planten er eigenlijk uit zoals ze eruitzien…?

Deze en vele andere vragen worden behandeld in onze gloednieuwe videoreeks: Klimaatles in de Hortus. Per klimaat (woestijn, tropen en Kaap) gaan we op onderzoek uit en duiken we in de wonderlijke wereld van planten en plantmechanismen. In deze serie leer je wat convergente evolutie is, waarom de Kaap zo’n enorme soortenrijkdom kent en hoe planten kunnen overleven in extreme droogte. Maar vooral: je leert en ziet hoe cool planten zijn!

lees meer

In de eerste vier video’s duiken we in het woestijnklimaat. Later wordt ingegaan op planten in een tropisch klimaat (over de strijd om het licht, groei naar de top en nog veel meer) en de enorme soortenrijkdom van de Kaapse flora. In totaal beslaat de serie twaalf afleveringen en komen er per thema verschillende collectiespecialisten uit de Hortus aan het woord. Zij laten met hun kennis aan de kijker zien hoe ‘cool’ planten eigenlijk zijn en halen de kijker over om meer waarde te hechten aan planten en het belang van planten voor het leven op aarde.

Iedere donderdag verschijnt er een nieuwe aflevering op het YouTube-kanaal van de Hortus.
Hier bekijk je de allereerste aflevering. 

Het doel van de lessenreeks is om op een laagdrempelige manier de geïnteresseerde plantenliefhebber meer te leren over de invloed van klimaat op planten en biodiversiteit. En dat sluit nauw aan op het verhaal dat wordt verteld in de Klimatenkas, die in 2025 geopend wordt.

Planten staan aan de basis van voedselketens en ecosystemen. We beseffen nog te weinig hoe cruciaal planten zijn voor ons leven op aarde. Nu de biodiversiteit wereldwijd onder druk staat, wordt de rol van de Hortus om mensen te leren over planten steeds belangrijker!