Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Direct boeken

Lees meer

Basisonderwijs

Basisonderwijs

BIOMIMICRY: AFKIJKEN BIJ PLANTEN (GROEP 7 EN 8)

Tijdsduur: 90 minuten
Begeleiding: een Hortusdocent per 5/6 leerlingen. Extra begeleiding vanuit school is niet nodig.
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
Prijs: € 4,- per leerling per les
Beschikbaar: september t/m april
Reserveren: minimaal 2 weken van tevoren

Onderzoekend leren in de kas!
Biomimicry is de wetenschap die  de natuur bestudeert en als inspiratie gebruikt om menselijke problemen mee op te lossen, op een manier die niet alleen effectief is, maar ook efficiënt en milieuvriendelijk. Tijdens deze les onderzoeken de leerlingen in groepjes een plant met behulp van microscopen, maar ook door allerlei proefjes met de plant te doen. De bijzondere eigenschappen van de plant vertalen ze vervolgens naar een toepassing die voor mensen bruikbaar is.
Voor meer informatie kunt u ons bereiken via educatie@dehortus.nl of 020 7025430. Direct aanmelden voor de les kan via het aanmeldformulier.

WAAR KOMT DE CHOCOLA VANDAAN? (GROEP 6, 7 EN 8)

Tijdsduur: twee lessen van 100 minuten (1 les in overleg mogelijk)
Begeleiding: een Hortusdocent per 5/6 leerlingen. Extra begeleiding vanuit school is niet nodig.
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
Prijs: € 4,- per leerling per les. (bij 2 lessen: 2e les € 2,- per leerling)
Beschikbaar: september t/m april
Extra: geschikt voor speciaal onderwijs.
Reserveren: minimaal 2 weken van tevoren

Waar komt de chocola vandaan? is een lesproject over de herkomst van alledaagse producten zoals chocola, bananen, rijst, thee en speculaas. Ook de manier van produceren en de (eerlijke) handel in deze producten wordt bekeken.

Een klas bezoekt de Hortus twee keer. Elk bezoek begint met een klassikale inleiding, waarna de leerlingen in kleine groepjes onder begeleiding op ontdektocht door de tuin en de kassen gaan. Alle zintuigen worden daarbij ingezet: er wordt gevoeld, geroken en geproefd. Een maand later, tijdens het tweede bezoek, vindt verdieping van de lesstof plaats en komen andere planten en hun producten aan bod.

Wilt u het thema voeding in een bredere context behandelen? Kijk dan bij het Voedselwijs  programma!

 

LESPROJECT KLIMATEN (GROEP 7 EN 8)

Tijdsduur:  110 minuten.
Begeleiding: een Hortusdocent per 5/6 leerlingen. Extra begeleiding vanuit school is niet nodig.
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
Prijs: € 4,- per leerling per les.
Beschikbaar: september t/m april
Reserveren: minimaal 2 weken van tevoren

Waar komt welk klimaat voor en waarom? Hoe leven de mensen in die klimaten? En hoe zijn de planten aangepast aan hun klimaat? De leerlingen bereiden zich voor alsof ze reisleider zijn van een reis naar Hongarije, Mexico, Indonesië of Portugal. Vervolgens zien en ervaren ze in de Hortus de verschillende klimaten in die landen: gematigd, woestijn, tropisch en mediterraan. Elk klimaat stelt andere eisen aan de planten die er groeien en dat is duidelijk terug te zien in de tuin en kassen. De leerlingen voeren in elk klimaat een onderzoekje of opdracht uit. Met de nieuw verworven kennis wordt in de vervolgles op school het thema klimaatverandering toegankelijk gemaakt.

Winkelmandjes (groep 4, 5, 6)

Tijdsduur: 90 minuten
Begeleiding: per 5 leerlingen 1 volwassen begeleider meenemen
Groepsgrootte: 15-30 leerlingen
Prijs: € 4,00 per leerling, begeleiders gratis
Beschikbaar: jaarrond
Reserveren: minimaal 2 weken van tevoren

De leerlingen gaan in groepjes op zoek naar planten die wij gebruiken om voedsel of voorwerpen van te maken. Ieder groepje krijgt een boodschappenmandje met 10 producten mee en moet de bijbehorende planten opzoeken. Bij elke plant worden enkele vragen beantwoord, zoals: welk deel van de plant wordt gebruikt en van welk klimaat houdt deze plant? De eetbare producten uit het mandje (o.a. appel, banaan, chocola) mogen de kinderen direct opeten. Een smakelijke speurtocht!

Een Hortusmedewerker zal de klas welkom heten, de speurtocht uitleggen en aan het einde afsluiten met de klas. U kunt zich via de website aanmelden voor deze les. U wordt verzocht minimaal twee weken van tevoren te reserveren.

NUTTIGE PLANTEN (GROEP 7 EN 8)

Tijdsduur: ongeveer 1 uur
Begeleiding: per 5 leerlingen 1 volwassen begeleider meenemen
Groepsgrootte: maximaal 30 leerlingen
Beschikbaar: jaarrond
Prijs: € 4,00 per leerling, begeleiders gratis
Reserveren: minimaal 2 weken van tevoren

Planten zijn niet alleen mooi om naar te kijken, je kunt er ook heel veel van maken. Aan de hand van zes opdrachten kijken de leerlingen naar planten die door de mens worden gebruikt om medicijnen van te maken, ze ruiken keukenkruiden en de kaneelboom, ze ontdekken van welke plant hun kleding is gemaakt en met welke planten je kleding kunt verven.
De leerlingen werken zelfstandig met deze lesbrief. De opdrachten worden individueel of in kleine groepjes uitgevoerd. Er is geen begeleiding vanuit de Hortus aanwezig. In de wintermaanden vervallen twee buitenopdrachten.

U kunt De lesbrief en de Docentenhandleiding online bekijken. U kunt zich ook direct aanmelden voor deze lesbrief. U wordt verzocht minimaal twee weken van tevoren te reserveren.

VOEDSELWIJS (GROEP 4 T/M 8)

‘Voedselwijs’ is een integraal programma dat het thema voeding vanuit diverse kanten belicht. Van zaaien tot eten, van wereldhandel tot gezondheid, van bereiding tot herkomst. De leerlingen gaan zelf actief aan de slag en zetten hun zintuigen in om alle aspecten van voeding echt zelf te ervaren. Door de beleving beklijft zowel de inhoud als de (nieuwe) woorden die in dit thema thuis horen.
Het programma combineert lessen van de Schooltuinen, Food Cabinet, Boerderijeducatie, de Hortus en De Smaak te Pakken. Waarschijnlijk is uw school al bekend met veel van de lessen. Nieuw is dat de lessen nu goed op elkaar aansluiten en bovendien tijdens een oogstfeest op school allemaal samen komen. Zo wordt voor de leerlingen het verband duidelijk tussen bijvoorbeeld Jump-in, Food Cabinet, en de boerderij, of tussen het Hortusbezoek en de kookworkshop van De Smaak te Pakken.
Het gehele lesaanbod vindt u op de website http://www.anmec.nl/voedselwijs.html

Vragen? Laat het ons weten!

U kunt ons bereiken via het algemene nummer: 020 625 9021. U kunt ook direct contact opnemen met een van onze medewerkers via e-mail of telefoon.