Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Herfstblaadjes (groep 1,2)

Aanvullende informatie

De klas wordt bij de entree welkom geheten en er wordt de leerlingen verteld wat ze in de Hortus gaan doen. Elke leerling krijgt een plakboek met daarin zoekopdrachten om specifieke blaadjes te zoeken. Vervolgens gaan de leerlingen in kleine groepjes (max 5 per groepje) onder begeleiding van een eigen leerkracht/ouder de tuin in. Afhankelijk van het weer en de interesse van de leerlingen, kan het bezoek 60-90 minuten duren. Spreek met elkaar een eindtijd af. Er is geen klassikale afsluiting vanuit de Hortus. Terug op school (of thuis) kunnen de kinderen het plakboek nog verder inkleuren en versieren.

Bij slecht weer kun je tussendoor schuilen in de kassen. Geraapte natte bladeren kun je los meenemen naar school om ze eerst te laten drogen voordat ze worden ingeplakt.

Leerdoelen

  • Leerlingen kunnen uitleggen dat vallende blaadjes bij de herfst horen en dat de bomen in de lente nieuwe blaadjes krijgen.
  • Leerlingen oefenen met bijvoeglijke naamwoorden zoals rood, geel, kleiner, rond, langwerpig.
  • Leerlingen kijken bewust en gericht naar bladeren en natuur.
  • Leerlingen ervaren dat het binnen in de kassen ander weer is dan buiten.
  • Leerlingen ontwikkelen een positieve associatie met natuur (en met de Hortus).

Leerkrachten over deze les

“Vriendelijke ontvangst en uitleg. De boekjes werken prima. Wij maken het in de klas af. Kijk- en rondsnuffeltijd is fijn. De kinderen waren enthousiast. Het was erg leuk, leerzaam, zo veel te zien en bekijken.” (Sint Antoniusschool, gr 1/2A, okt 2022)

“Het is heel fijn dat jullie de groep opwachten aan het begin en even een kort praatje doen. Het boekje van de blaadjes is heel goed op het niveau van groep 1-2, vaak is educatief materiaal te hoog gegrepen voor de kleutergroepen, bij jullie is dat goed.” (Sint Antoniusschool, gr 1/2B, okt 2022)