Onder de Verhalenboom – Eten en identiteit - Hortus Botanicus Amsterdam

Overslaan en naar inhoud gaan

Onder de Verhalenboom – Eten en identiteit

16 september

In de Hortus staat een boom die luistert. Onder de takken van de majestueuze koningsnoot nodigen we je uit om samen te komen in een verhalencirkel, zoals mensen over de hele wereld dit al eeuwen doen. Op drie dinsdagavonden luisteren we naar verhalen van mensen vanuit verschillende culturen, en hun ervaring met de natuur. Om zo elkaar te inspireren, onze band met de natuur te versterken en verhalen te delen over de natuur. 

Elke avond staat een ander thema centraal.

16 september: Onder de Verhalenboom –  Eten en identiteit
23 september: Onder de Verhalenboom – Geneeskrachtige werking van de natuur
30 september: Onder de Verhalenboom –  Spiritualiteit  

Deze verhalencirkel is geïnspireerd op story circles zoals gebruikt door verschillende inheemse gemeenschappen in Noord-Amerika, maar is geen exacte kopie en is bedoeld als een open, respectvolle samenkomst. Lees meer over deze verteltraditie op First Nations Pedagogy.  

Onder de Verhalenboom – Eten en identiteit

Tijdens deze eerste avond luisteren we naar verhalen rondom eten en wat dit voor onze identiteit betekent. Imker Maikel Wiet komt vertellen over zijn band met zijn moestuin. Kok, kookboekenschrijver en culinair journalist Noni Kooiman neemt ons mee in het verhaal van de tamarindeboom; van de zoete siroop bij haar tante tot het medicinale gebruik en de heilige betekenis bij sommige volkeren, maar ook de bittere nasmaak die de boom sinds de slavernij in Suriname heeft gekregen. Linda Grootfaam is tuincoach bij Bloei en Groei in de Venserpoldertuin in Amsterdam-Zuidoost. Ze neemt ons mee in verhalen rondom haar moestuin, Surinaamse groenten in Amsterdam en wat de natuur heeft betekend voor haar moeder. Als voorproefje op het thema van volgende week serveert Xiao Chun Zheng een traditionele Chinese thee van energiegevende zaden en deelt haar kennis over hun voedingswaarde, geworteld in haar jeugd op het platteland van Zhejiang. In Amsterdam werkt ze bij Het Eetbaar Plantsoen. 

We sluiten af met een gezamenlijk gerecht van Emmo van Moeth. Hij bereidt Moksi Alesi, een eenpansgerecht dat tijdens de slavernij in Suriname werd gemaakt om energie aan te vullen na een lange dag werken op het veld. Een verhaal over overleving, aanpassing en gemeenschap.

De avond wordt ingeleid en begeleid door Marrigt van der Valk, geboren in Indonesië, geadopteerd en opgegroeid in Friesland. Marrigt zet zich in voor het inclusiever maken van de natuur door te werken met natuurorganisaties en culturele instellingen, en zet zich in voor verhalenvertellers vanuit verschillende perspectieven.

Inloop: 18:00 – 18:30
Eindtijd: 20:30 

Let op: deze avond heeft maar een beperkt aantal plekken. Mocht je onverhoopt niet meer kunnen komen, laat ons dat dan weten. 

Aanmelden Onder de Verhalenboom – Eten en identiteit – 16 september