Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

biodiversiteit

biodiversiteit

De Hortus ziet het als taak om bewustwording te vergroten omtrent biodiversiteit. Want planten staan aan de basis van al het leven op aarde, en als die basis wankelt, wankelt de hele keten, met grote gevolgen voor het ecosysteem.
Vandaag de dag staat de biodiversiteit op aarde zwaar onder druk. In mei 2019 luidden wetenschappers van de Verenigde Naties (IPBES) de noodklok over de wereldwijde achteruitgang van biodiversiteit. “Het VN-rapport laat zien hoe kwetsbaar de natuur is en hoe ontzettend belangrijk het is om over het belang van planten te blijven praten,” vertelt Carlien Blok, directeur van de Hortus Amsterdam. “Wij willen onze bezoekers kennis laten maken met de schoonheid van het plantenrijk, maar ze vooral bewust maken van het belang van biodiversiteit voor al het leven op aarde – inclusief de mens.”

Klimaat doet iets met planten; een cactus ziet er niet voor niets heel anders uit dan een tropische palm. In de vernieuwde Drieklimatenkas kan de bezoeker kennismaken met het tropisch regenwoud, de woestijn en de Zuid-Afrikaanse Kaap. Deze klimaten verschillen sterk van elkaar en door ze zo naast elkaar te ervaren wordt duidelijk dat ieder klimaat unieke kenmerken heeft die bepalend zijn voor de ontwikkeling van de planten die er leven. Hierdoor wordt ook duidelijk dat klimaatverandering ingrijpende gevolgen heeft voor planten, plantensoorten en biodiversiteit.