Openingstijden vandaag Gesloten Koop tickets Menu

info voor pers

Persbericht, 31 maart 2021

De botanische tuin van Amsterdam heeft dringend hulp nodig.
De botanische tuin van Amsterdam roept om steun,
en het liefst gaan ze zo snel mogelijk weer open.

 

De lente is begonnen en het oudste park van Amsterdam is nog steeds dicht. Deze week gaat de Hortus Amsterdam de 28e week van sluiting in sinds de eerste lockdown vorig jaar. Een sluiting die bijna niet meer te dragen is door de organisatie zelf.

 

Onlangs startte de Hortus de campagne ‘Open de Hortus’, waarmee ze aandacht vroeg voor de heropening van de buitentuin. Bij de laatste persconferentie werd echter duidelijk dat dat voorlopig nog niet zal gebeuren. Omdat de Hortus geen openbaar park is, moet de poort gesloten blijven volgens de geldende maatregelen. Maar de Hortus is als rustige buitenlocatie niet te vergelijken met reguliere instellingen en vraagt dan ook om maatwerk. En dit is bij enkele horti in de rest van Nederland ook al succesvol toegepast.

 

Sterk afhankelijk van bezoekersinkomsten
De oproep “Open de Hortus’ ontstond niet alleen vanuit de wens om eindelijk weer eens publiek te kunnen verwelkomen, maar ook uit financiële nood. De Hortus is een onafhankelijk stichting die voor het grootste gedeelte van haar inkomsten zorgt door cultureel ondernemerschap. Bezoekers zijn daarbij essentieel. Maar die zijn er niet. De organisatie ontvangt geen structurele rijkssubsidies, sponsoring en valt niet onder de BISregeling. Normaal gesproken geen probleem, maar hierdoor kan de Hortus nu ook geen aanspraak maken op de extra ingezette financiële steun voor de cultuursector.

“We moeten nu iets van ons laten horen, want de wolken boven de Hortus worden steeds donkerder”, vertelt Hortus directeur Carlien Blok. Het afgelopen jaar en ook dit jaar heeft de organisatie al volop bezuinigd en medewerkers moeten laten gaan. De verlengde lockdown met de opnieuw verlengde sluiting maakt de situatie steeds nijpender.

 

Daarom richt de Hortus zich nu tot het publiek; buurtgenoten, vrienden, iedereen die van de Amsterdamse Hortus houdt. Steun ons, op jouw manier, zodat Amsterdams oudste groene oase kan blijven voortbestaan. Doneer direct via de website, of bekijk de diverse mogelijkheden voor steun door particulieren en bedrijven.

 

Lees meer op dehortus.nl/open-de-hortus

 

Voor meer informatie en/of interviews kunt u contact opnemen met Barbara van Amelsfort of Charlotte Vaissier via communicatie@dehortus.nl of via 06-41818562

Open de Hortus

Uit de beelden van overvolle stadsparken is duidelijk dat Amsterdammers behoefte hebben aan buitenruimte. Naar buiten gaan is goed voor je, het verhoogt de weerstand, verlaagt stress en geeft mentale weerstand die we nu juist heel hard nodig hebben. Overal in Nederland kunnen mensen terecht in hun tuin of in nabije bossen en duinen. Maar in steden, en zeker in Amsterdam, is deze groene buitenruimte beperkt. De Hortus Amsterdam doet daarom een oproep; Open de Hortus, geef Amsterdammers de ruimte. Laten we alle buitenruimte die we hebben, gebruiken. Al helemaal wanneer in deze ruimtes een bezoek keurig gereguleerd is: met een beperkt aantal mensen per tijdslot, toezicht op afstand houden en een aangepaste en veilige routing.

Vragen? Laat het ons weten!

U kunt ons bereiken via het algemene nummer: 020 625 9021. U kunt ook direct contact opnemen met een van onze medewerkers via e-mail of telefoon.