Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Hoe eten planten?

Hoe eten planten?

Om te leven is energie nodig. Die energie halen we uit voedsel. Wij mensen eten door te kauwen. Voedsel komt via onze mond in de maag en wordt zo verteerd. Maar als je niet kan kauwen en geen maag hebt, eet je dan wel? Ook planten hebben energie nodig. Dus ook zij moeten ‘eten’. Planten doen dat eigenlijk veel beter; zij zijn in staat om zichzelf te voorzien van energie. De suikers die de plant nodig heeft voor zijn levensenergie maakt ie zelf. Door middel van fotosynthese (iets wat alleen planten kunnen!) maakt een plant met water, koolstofdioxide (CO2) en licht zijn nodige suikers aan.

Planten staan aan de basis van de voedselketen. De zelfgemaakte energie wordt door alle volgende organismen gebruikt.

Planten eten dieren

Carnivore planten

Naast water, lucht en licht, halen planten ook nutriënten uit de bodem. Als deze bodem te zuur is, zoals in moerassen, halen planten deze nodige voedingsstoffen uit, jawel, insecten. Om deze te vangen hebben ze allerlei ingenieuze technieken ontwikkeld. Het kauwen slaan de planten over, ze gaan direct over naar het verteren van voedsel. 

Leven van lucht

Epifyten

Alleen van de lucht leven dat zou geen enkel mens of dier kunnen. Sommige planten kunnen dat wel: epifyten. Deze planten groeien vaak op andere planten en bomen. Ze hebben hun metabolisme (stofwisseling) zo aangepast dat ze maar weinig eten nodig hebben om te groeien. Ze halen voedingsstoffen en water(damp) uit de lucht, en doordat ze hoog zitten vangen ze voldoende licht op.

DIY: hoe eten planten?

Mensen eten door te kauwen en het daarna door te slikken. Planten hebben geen mond maar maken hun eigen bouwstoffen aan. Deze halen ze uit water, zonlicht en lucht. We noemen dat fotosynthese.

In deze DIY doen we onderzoek naar fotosynthese bij planten bij jou thuis!

vleesetende planten kleurplaat

Vleesetende planten komen voor in allerlei kleuren: groen, rood of geel.
Geef deze bekerplanten een mooie kleur!

Download hier de kleurplaat.

Epifyten kleurplaat

Epifyten komen voor in alle kleuren. Geef deze fantasie Epifyt een kleur die jij mooi vindt.

 

Download hier de kleurplaat.