Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Hoe horen planten?

Hoe horen planten?

Het is belangrijk om je bewust te zijn van je omgeving. Je moet kunnen voorspellen of er gevaar dreigt of dat er voedsel in de buurt is. We reageren op wat er om ons heen gebeurt. Planten zijn ook in staat om te reageren op hun omgeving en signalen. Ze moeten wel, want hun omgeving is veranderlijk en ze kunnen niet ergens naartoe of vandaan lopen. Maar hoe doe je dat als je niet kan zien of horen?

Ons horen is niets meer dan het waarnemen van geluidsgolven. Onderzoek heeft gesuggereerd dat ook planten deze golven kunnen waarnemen. Een plant heeft geen oren, maar voelt de trillingen van geluidsgolven en gebruikt de grond of de lucht als geluidsmedium. Zo zijn planten in staat de trillingen van stromend water maar ook vibraties van bijenvleugels waar te nemen.

Het geluid van vleugels

Middelste Teunisbloem

Bij een onderzoek in Tel Aviv werd ontdekt dat tenminste één plantensoort kan horen: een teunisbloemsoort (Oenothera drummondii), verwant aan deze soort hier in de Hortus. Binnen enkele minuten nadat deze bloem de vibraties van bijenvleugels waarneemt, verhoogt zij tijdelijk de suikerconcentratie in haar nectar. Onderzoekers denken dat zoete nectar meer insecten zal lokken. Vermoedelijk gebruikt de plant de komvorm van de bloem voor het opvangen van de geluidsgolven.

Stop met smakken

De Zandraket

Een studie door de University of Missouri-Columbia in de VS, onthulde dat planten trillingen kunnen voelen wanneer er op hen gekauwd wordt. Wetenschappers plaatsten rupsen op een zandraket (Arabidopsis thaliana). Het experiment toonde niet alleen aan dat de planten waarop gekauwd werd reageerden, maar ook de planten in buurt of waarbij alleen het kauwende geluid werd afgespeeld, lieten extra mosterdolie vrijkomen. Mosterdolie is een chemische stof die insecten afweert.

DIY: Hoe horen planten?

Geluid is eigenlijk een trilling van de lucht. Mensen vangen die geluidstrillingen op met hun oren, waarna ze door de hersenen worden
‘gehoord’. Planten hebben geen oren of hersenen. Toch kunnen ze wel de trilling van de lucht waarnemen en reageren op wat ze ‘horen’.

In deze DIY doen we onderzoek naar hoe planten horen.

 

 

Middelste teunisbloem kleurplaat

In juni krijgt de Teunisbloem mooie gele bloemen.
Kleur de bloem in met gele potloden of stiften.

Download de kleurplaat.

Zandraket kleurplaat

De zandraket heeft kleine witte bloemen. Maar jij mag zelf kiezen welke kleur je de bloemen geeft!
Welke kleur bloemen vindt jij het mooist bij deze plant?

Download de kleurplaat.