Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Hoe flirten planten?

Hoe flirten planten?

Voortplanting is uiteraard de overlevingsstrategie bij uitstek; “Als ik er niet meer ben, dan gaan mijn genen in ieder geval door”. Voortplanting begint met een spel van verleiden en verbinden. Dit spel vertaalt zich bij planten in de mooiste kleuren, lekkerste geuren en soms ingenieuze technieken. Niet om de partner te verleiden, maar om insecten te lokken, want dat zijn de cupido’s van de plantenwereld.

Niet is wat het lijkt

Orchideeën

Orchideeën zijn de meesters van de vervalsing als het om verleiden gaat. Orchideeën hebben verschillende strategieën ontwikkeld om bestuivers over te halen stuifmeel van de ene naar de andere bloem te brengen. Ze lokken met vorm, kleur, geur en kunnen op verschillende manieren hun bestuiver voor de gek houden. Zo lijken ze soms op voedselplanten, maar hebben ze zelf vaak geen nectar. Hoewel alleen de onervaren bestuivers hierin trappen, werkt het wel. Soms lijkt de bloem ook op een insect, wat zorgt voor een schijnparing.

Het is een nacht

Victoria waterlelie

Er bestaan meerdere nachtbloeiers in de plantenwereld, maar de reuzenwaterlelie is wel één van de meest aansprekende. De bloemen van de lelie ‘bloeien’ twee keer, in twee kleuren. Op de eerste avond is de bloem wit. Op deze kleur en heerlijke zoete geur komen kevers af. Binnenin de bloem vullen de bestuivers zich met al het lekkers dat ze daar vinden. De bloem sluit zich en de bestuiver zit vast. De tweede avond opent de bloem zich opnieuw, ditmaal roze en de bestuivers kunnen met een goed gevulde buik, maar vooral helemaal besmeurd met stuifmeel weer naar buiten. Dit stuifmeel nemen ze mee op hun bezoek aan de volgende witte bloem.

diy: hoe flirten planten?

Mensen flirten als ze verliefd zijn door elkaar aandacht te geven, grapjes te maken of mooie kleren aan te trekken. Planten worden zover wij weten niet verliefd. Maar planten flirten met insecten, die het stuifmeel van de ene naar de andere bloem moeten brengen.

In deze DIY doen we onderzoek naar het flirt gedrag van planten.

Orchidee kleurplaat

Orchideeën komen voor in alle kleuren. Geef deze orchidee een kleur die jij mooi vindt.

Download de kleurplaat.

Reuzenwaterlelie kleurplaat

Na twee nachten wordt de bloem van de Victoria mooi roze. Kleur de bloem met roze potloden.

Download de kleurplaat.