Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Hoe communiceren planten?

Hoe communiceren planten?

Onze communicatie is bijna volledig verbaal, in gesproken woord of anders getypte tekst. Toch had en heeft non-verbale communicatie een belangrijke rol, denk aan gebaren en geur. Vertrouwen we nog echt op onze geur of is taal belangrijker geworden? Zouden wij mensen, als we onze taal kwijt waren, andere keuzes maken in ons leven? De non-verbale communicatie is in het plantenrijk echt nog volop aanwezig. Hoe doen zij dat dan, zonder woorden?

Waar wij voornamelijk met taal communiceren, doen planten dit met chemicaliën. Neem gras als voorbeeld. De geur van versgemaaid gras is niet zomaar een ‘lekkere’ geur. Als gras gemaaid wordt, produceert het beschermende stofjes en hierbij ontstaat geur. Het is een noodkreet, een schreeuw om hulptroepen. Die heerlijke geur zou je bijna een soort angstzweet kunnen noemen.

Roken is ongezond

De tabaksplant

De tabaksplant produceert nicotine, de verslavende stof in sigaretten. Eigenlijk gebruikt de plant deze stof om zich te verdedigen tegen insectenvraat. Zodra rupsen beginnen te knagen aan de overheerlijke tabaksplant, maakt de plant een flinke dosis nicotine aan. Nicotine is giftig voor rupsen. Maar niet voor elke rups. Zo is er de tabakspijlstaartrups die ongevoelig is voor nicotine. Maar ook voor deze rups heeft de plant een trukendoos klaarliggen. De plant herkent namelijk de soort rups aan het speeksel wat deze uitscheidt. Voor de tabakspijlstaartrups maakt de plant geen nicotine aan, maar zendt hij geurstoffen uit. Met deze geurstof communiceert de plant aan een sluipwesp dat er rupsen zijn. Deze sluipwesp is de natuurlijke vijand van de rups. De sluipwesp gebruikt deze rupsen om eitjes in te leggen, waarna de rupsen doodgaan, en de vraat dus stopt.

Het internet van bomen

Bomen concurreren met elkaar om ruimte in het bos, maar ze helpen elkaar ook om te overleven. Dit doen ze door met elkaar te communiceren via ondergrondse netwerken. In de bosbodem groeien honderden zo niet duizenden schimmels, zoals mycorrhiza. Wetenschappers ontdekten dat dit ondergronds schimmelnetwerk de bomen en planten binnen een ecosysteem verbindt. Via dit systeem kunnen bomen voedingsstoffen delen en verdelen. De schimmeldraden transporteren koolstof, water en nutriënten. Gestuurd door de bomen wordt dit verdeeld. Zo ondersteunen de grote bomen de kleine en zwakkere exemplaren.

DIY: kunnen planten kletsen?

Mensen maken klanken met hun stembanden. Die brengen de lucht uit de keel in trilling. Zo kunnen we praten en met elkaar bellen. Zonder stem kunnen we ook kletsen: door te chatten of met gebarentaal. Planten kletsen niet met elkaar via een stem. Ze kunnen wel berichten aan elkaar doorgeven. Dat doen ze bijvoorbeeld met geuren via de lucht of door signalen te geven via de wortels

In deze DIY onderzoeken we hoe planten met elkaar kletsen

Tabaksplant kleurplaat

De bloemen van de tabaksplant zijn roze, geel met groen.
Lukt het jou om hem na te tekenen?

Download de kleurplaat.

 

Bomen kleurplaat

In de zomer hebben de meeste bomen groene blaadjes.
Welke kleur is jouw boom?

Download de kleurplaat.