Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Hoe bewegen planten?

Hoe bewegen planten?

Moest je een plant omschrijven dan zou ‘bewegen’ niet een van de eerste kenmerken zijn die je noemt. Planten zijn sedentair, wat betekent dat ze op één plek staan. Maar ze bewegen wel, alleen soms niet in de snelheden die wij direct kunnen waarnemen.

We zouden ons kunnen voorstellen dat planten een andere tijdsdimensie hebben dan wij. De tijd en het leven gaan voor planten vele malen langzamer dan voor ons mensen. Daardoor zien wij de verandering bij planten niet en nemen we dus aan dat zij stil staan. Maar ze bewegen wel degelijk, ze groeien, kruipen, klimmen, bloeien. Een mooie manier om dit gegeven zelf te beseffen, is door naar versnelde video’s van plantengroei te kijken.

Dans voor me

De telegraafplant

Er zijn wel planten die wij kunnen zien bewegen. De Codariocalyx motorius, beter bekend als de dansende plant of de telegraafplant, beweegt zijn blaadjes bewegen met een regelmatig interval, alsof de plant aan het dansen is. De plant ‘danst’ alleen bij de aanwezigheid van zonlicht en de blaadjes lijken te controleren waar het meest zonlicht is. Maar de blaadjes lijken ook te reageren op hoge tonen.

Raak me niet aan

Kruidje-roer-me-niet

Mimosa pudica (pudica betekent ‘verlegen’) of kruidje-roer-me-niet vertoont op aanraking een heel snelle bewegingsreactie. De blaadjes vouwen zich dicht en gaan hangen. Normaal gesproken verdedigt de mimosa zich op deze manier tegen insectenvraat.

DIY: hoe bewegen planten?

Mensen bewegen door de spieren in hun lichaam. Het lichaam ontspant de spieren of spant ze juist aan wanneer er via de hersenen een seintje binnenkomt. Planten hebben geen spieren maar bewegen wel. Veel planten of bloemen kunnen hun bladeren naar het licht draaien. Sommige planten bewegen als er een vijand aankomt, of bij het horen van hoge tonen.

In deze DIY bekijken we de dansende planten bij jou thuis!

Telegraafplant kleurplaat

De bloem van de telegraafplant is fel roze. Teken zelf een bloem bij de kleurplaat met roze stiften of kleurpotloden.

Download de kleurplaat.

Kruidje-roer-me-niet kleurplaat

Het kruidje-roer-me-niet heeft hele dunne groene blaadjes. Lukt het om binnen de lijntjes te blijven?

Download de kleurplaat.