Openingstijden vandaag 10:00 - 19:00 Koop tickets Menu

Victoria waterlelie geplant

8 mei - 31 augustus

Dit evenement is bezig.

Dit weekend is de Victoria waterlelie weer uitgeplant in de buitenvijver van de Hortus. De waterplant is beroemd om zijn enorme bladeren van soms anderhalf meter doorsnee én vanwege de nachtelijk bloei waarvoor de Hortus haar poorten soms ’s avonds opent.

Het planten van de Victoria waterlelie in de buitenvijver is ieder jaar een bijzonder moment. Het hortusteam kweekt de plant vanuit zaad zelf op in het kweekhuis. Het zaad komt van de Longwood Gardens in Pennsylvania in de Verenigde Staten binnen een uitwisselingsprogramma van botanische tuinen. Deze tuin heeft zich de afgelopen decennia gespecialiseerd in het kweken van Victoria’s en met name het produceren van zaad.

De komende tijd zullen de bladeren van de Victoria cruziana hard gaan groeien en soms bereiken ze een omvang van anderhalve meter doorsnee. Daarna gaat de plant bloeien en verschijnen de beroemde witte waterlelie bloemen die alleen ´s avonds en slechts twee nachten bloeien.

De Hortus is de enige tuin in Nederland die de tropische waterlelie in een buitenvijver toont. Het water moet voor de plant daarom wel verwarmd zijn. De Hortus kan zelf het water volledig duurzaam verwarmen dankzij de koppeling van de warmte koude installaties van de Hermitage en de Hortus. De overtollige warmte van de Hermitage wordt gebruikt om de kassen en de Victoriavijver van de Hortus te verwarmen. De Hortus stuurt koude terug zodat de Hermitage daarmee kan koelen.