Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Victoria waterlelie bloeit!

15 juli - 30 september

Dit evenement is afgelopen.

De Victoria waterlelie bloeit! 

Menig Amsterdammer kijkt er het hele voorjaar naar uit: De Victoria waterlelie bloeit weer in de verwarmde buitenvijver van de Hortus Botanicus Amsterdam. De plant staat bekend om haar enorme bladeren van wel twee meter doorsnede. Maar ook om haar bloeiwijze, die klinkt als een sprookje. De bloem bloeit slechts twee nachten achtereen; de eerste nacht wit en de tweede nacht roze. Na de tweede nacht sluit de bloem en verdwijnt ze weer onder water.

Op 15 juli 2020 liet de koningin der waterlelies haar eerste bloem van dit seizoen zien. Hier opvolgend zal de plant nog enkele keren bloeien deze zomer.  Bezoekers kunnen de bloemen vroeg in de ochtend bewonderen, of tijdens een van de Zomeravonden.

Luister hier naar het verhaal van de Victoria 

Meer informatie

De geschiedenis van Victoria amazonica begint in de warme, vochtige binnenlanden van Bolivia. Daar ontdekte in 1801 de Duitse botanicus Thaddeus Haenke een reusachtige waterlelie in een van de aanvoertakken van de Amazone. Zodra het bestaan van de enorme waterlelie in Europa bekend werd, is talloze malen geprobeerd zaden en planten naar Europa te vervoeren. De Amsterdamse Hortus lukte het in 1859 als eerste in Nederland een Victoria in bloei te krijgen. Het wonder van de enorme waterlelie die ’s nachts bloeit, trekt al ruim anderhalve eeuw grote aantallen bezoekers. Er bestaan van nature twee soorten Victoria waterlelies: Victoria amazonica en Victoria cruziana. Dit jaar heeft de Hortus een Victoria cruziana in de vijver.

 

Duurzaam verwarmd
De Victoria waterlelie groeit in het wild in kalm, voedselrijk, ondiep water in de volle zon. Voor de snelle productie van de enorme bladeren heeft de plant veel zonne-energie en voedsel nodig. De temperatuur van het water moet circa 30 graden Celsius bedragen. Sinds 2002 kweekt de Hortus de plant in een verwarmde buitenvijver. Deze vijver wordt volledig duurzaam verwarmd dankzij de koppeling van de warmte koude installaties van de Hermitage Amsterdam en de Hortus. De overtollige warmte van de Hermitage wordt gebruikt om de kassen en de Victoriavijver van de Hortus te verwarmen. De Hortus stuurt koude terug zodat de Hermitage daarmee kan koelen.

 

Sterk genoeg om kinderen te dragen
De bladeren van de Victoria cruziana kunnen 1 – 2 meter in doorsnede worden. Kenmerkend zijn de met lucht gevulde nerven en de hoge opstaande randen. Deze reuzebladeren kunnen op hun hoogtepunt tot wel 40 kg aan gewicht dragen!
Om op het hoogtepunt te komen, moet de plant nog even doorgroeien. Als de plant in augustus sterk genoeg is, organiseert de Hortus een speciale fotomiddag voor ouders met jonge baby’s. Een unieke mogelijkheid om uw kind op het drijvende blad van de waterlelie te laten poseren voor een sprookjesfoto.
Ouders met interesse kunnen zich vast inschrijven op de nieuwsbrief.