Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

tuin als lab

1 oktober - 29 oktober

Dit evenement is afgelopen.

De hele maand oktober staat de Hortus in het teken van onderzoek en wetenschap. Onder de titel De Tuin als Lab daagt de Hortus bezoekers uit om zelf de plantenwereld eens nader te bestuderen. In het Kaslokaal staan enkele proefopstellingen en er zijn verschillende DIY intructies om ook thuis aan de slag te gaan. Iedere zondagochtend organiseert de tuin speciale familieworkshops waar ouders en kinderen samen met een onderzoeker van de Hortus een klein onderzoek of DIY proefje kunnen doen. Zie hiervoor ons kinderprogramma.

In aanloop hier naar toe,  is er van 14 september t/m 2 oktober in de tuin een installatie te zien van kunstenaar Jesus Iglesias Galvan waarin hij de groeivormen van planten bij gewichteloosheid wil laten zien.

De Tuin als Lab is een samenwerkingsproject van 25 botanische tuinen in Nederland en de Waag Society in Amsterdam.

Tuin als Lab in 25 botanische tuinen in Nederland

Vanaf 14 september tot en met 31 oktober presenteren de 25 botanische tuinen van Nederland: Tuin als Lab. Bezoekers kunnen zelf proefjes doen om te zien hoe planten communiceren, bewegen, reageren en überhaupt veel meer doen dan met onze zintuigen is waar te nemen. Tijdens het project openen laboratoria in de tuinen én reist er een pop-up-kas langs de tuinen. Tuin als Lab wordt gecompleteerd door vijf jonge kunstenaars die in opdracht werken hebben gemaakt die de verwondering over plantencommunicatie verder zullen opwekken.

De ‘Do it Yourself’ projectjes zijn ontwikkeld in samenwerking met Waag Society. Hiermee kunnen bezoekers thuis  zelf bekijken hoe planten reagerenop licht, hoe de samenstelling van de aarde hun groei beïnvloedt, of hoe de vorm van een zaadje iets vertelt over de manier waarop de plant zijn zaad verspreidt. De instructables zijn te krijgen in elke botanische tuin,
en zijn te downloaden op botanischetuinen.nl/tuinalslab