Speculaaskoekjes worden voornamelijk in Nederland en België gegeten. Nu de decembermaand nadert, liggen de winkels ook weer vol met speculaas, kruidnoten en taaitaai. Het snoep dat gegeten wordt rond het Sint-Nicolaas in Nederland kent een lange traditie. Zo bestaat het strooigoed al sinds de 16e eeuw. Op het schilderij Het Sint Nicolaasfeest van Jan Steen uit 1665 staan al kruidnoten afgebeeld.
Maar wist je dat de smaken die wij nu kennen in speculaaskruiden oorspronkelijk uit landen een met subtropisch of tropisch klimaat komen? De schepen van de VOC namen specerijen uit Azië zoals kaneel, nootmuskaat, gember, peper, kruidnagel, koriander en kardemom mee naar Amsterdam. Met deze specerijen werden in Nederland ouderwetse ontbijtkoeken meer op smaak gebracht. De smaken worden vervaardigd uit plantendelen zoals bloemknoppen, peulen of wortels.
Tijdens deze themarondleiding gaan we op zoek naar deze planten in de collectie van de Hortus en leren we meer over de herkomst van kruiden en specerijen.