Openingstijden vandaag 10:00 - 21:00 Koop tickets Menu

Themarondleiding: Kruiden en specerijen

30 oktober - 31 oktober

Dit evenement is afgelopen.

Speculaaskoekjes worden voornamelijk in Nederland en België gegeten. Nu de decembermaand nadert, liggen de winkels ook weer vol met speculaas, kruidnoten en taaitaai. Het snoep dat gegeten wordt rond het Sint-Nicolaas  in Nederland kent een lange traditie. Zo bestaat het strooigoed al sinds de 16e eeuw. Op het schilderij Het Sint Nicolaasfeest van Jan Steen uit 1665 staan al kruidnoten afgebeeld.

 

Maar wist je dat de smaken die wij nu kennen in speculaaskruiden oorspronkelijk uit landen een met subtropisch of tropisch klimaat komen? De schepen van de VOC namen specerijen uit Azië zoals kaneel, nootmuskaat, gember, peper, kruidnagel, koriander en kardemom mee naar Amsterdam. Met deze specerijen werden in Nederland ouderwetse ontbijtkoeken meer op smaak gebracht.  De smaken worden vervaardigd uit plantendelen zoals bloemknoppen, peulen of wortels.

 

Tijdens deze themarondleiding gaan we op zoek naar deze planten in de collectie van de Hortus en leren we meer  over de herkomst van kruiden en specerijen.

 

tickets en meer informatie

De themarondleiding vindt plaats op 30 oktober en op 31 oktober en begint om 13:00 uur, deelname kost €5,- exclusief een entreeticket voor de tuin.

 

Aanmelden? Koop uw tickets online.
Voor vragen communicatie@dehortus.nl

 

De Hortus heeft maatregelen getroffen om kleinschalige programma’s en rondleidingen mogelijk te maken. Deze zijn in lijn met de geldende richtlijnen van het RIVM. Om deel te nemen aan een rondleiding hoef je geen ‘coronatoegangsbewijs’ te laten zien.