Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

(s)heroes in botany – Mary treat

8 maart

Dit evenement is afgelopen.

In tegenstelling tot de andere natuurwetenschappen blonk de 19e eeuwse botanie uit in haar toegankelijkheid. Waar natuurkunde en geologie uitsluitend gereserveerd waren voor mannen, werd botaniseren, oftewel het verzamelen en bestuderen van planten, gezien als onschuldig tijdverdrijf dat geschikt was voor vrouwen. Het was dan ook hierin waar vrouwen met een liefde voor wetenschap een uitweg vonden. Opvallend is dat de grootste wetenschapper van de 19e eeuw, Charles Darwin, met veel van deze vrouwen correspondeerde. De hoofdpersonen in deze serie zijn drie van zijn penvriendinnen. Hoog tijd om kennis te maken met Mary Treat!

Mary Lua Adelia Davis Treat (1830-1923)
Mary Treat deelt met Darwin een fascinatie voor vleesetende planten. In haar boek Home Studies in Nature (1885) betoogt Mary Treat dat deze klasse van planten ‘de normale orde van de natuur’ lijkt te hebben omgekeerd door als ‘wrekers van hun koninkrijk’ dieren te vangen en te verschalken. Tot ver in de negentiende eeuw bestaan over carnivore planten alleen fictieve horrorverhalen. Maar mede dankzij Treats werk weten wij dat verschillende plantensoorten gespecialiseerd zijn in het verleiden, vangen en verteren van dieren. Met Treat als gids verkennen wij de wereld van de vegetatieve vleeseters.

aanmelden en online tickets

In deze lezingenreeks maken we kennis met drie belangrijke vrouwelijke wetenschappers uit de 18e eeuw: Mary Lua Adelia Davis Treat, Sophia McIlvaine Bledsoe Herrick en Arabella Burton Buckley. Tijdens deze serie leer je over hun leven en werk. En via hen maken we kennis met vele andere vrouwen die een bewonderingswaardige bijdrage leverden aan de botanie.

Spreker tijdens deze avond is Norbert Peeters. Norbert Peeters staat bekend als ‘botanisch filosoof’. Hij studeerde archeologie en wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden. Samen met oud-hoogleraar Wouter Oudemans schreef hij Plantaardig (2014). In 2016 verscheen zijn debuut: Botanische revolutie: de plantenleer van Charles Darwin. In 2018 verscheen zijn nieuwste de bundel Darwins engelen: vrouwelijke geleerden in de tijd van Charles Darwin.

De lezing (S)heroes in Botany over Mary Treat is op 8 maart in het Kaslokaal van 20:00 tot 21:30 uur. Deelname is €12,50 (€10,- op vertoon van studentenkaart), entree tot de tuin is gratis bij deelname.

Aanmelden? Koop uw tickets online.
Voor vragen communicatie@dehortus.nl