Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

(s)heroes in botany – Arabella Buckley

22 maart

Dit evenement is afgelopen.

In tegenstelling tot de andere natuurwetenschappen blonk de 19e eeuwse botanie uit in haar toegankelijkheid. Waar natuurkunde en geologie uitsluitend gereserveerd waren voor mannen, werd botaniseren, oftewel het verzamelen en bestuderen van planten, gezien als onschuldig tijdverdrijf dat geschikt was voor vrouwen. Het was dan ook hierin waar vrouwen met een liefde voor wetenschap een uitweg vonden. Opvallend is dat de grootste wetenschapper van de 19e eeuw, Charles Darwin, met veel van deze vrouwen correspondeerde. De hoofdpersonen in deze serie zijn drie van zijn penvriendinnen. Hoog tijd om kennis te maken met Arabella Burton Buckley!

Arabella Burton Buckley (1840-1929)
In het magistrale The Fairy-Land of Science (1878) bundelt Arabella Buckley een serie van publiekslezingen die zij geeft aan de bewoners van de Londense wijk St John’s Wood. Samen met haar publiek daalt zij in gedachten af in de schacht van een kolenmijn. Eenmaal in het ondergrondse aangekomen stuit Buckley op haar denkbeeldige reis op allerlei fossiele overblijfselen van varens, paardenstaarten en reusachtige, inmiddels uitgestorven wolfsklauwachtigen (schub- en zegelbomen). Via Buckley verkennen wij de oerbossen uit het Carboon en de opkomst van de paleobotanie.

aanmelden en online tickets

In deze lezingenreeks maken we kennis met drie belangrijke vrouwelijke wetenschappers uit de 18e eeuw: Mary Lua Adelia Davis Treat, Sophia McIlvaine Bledsoe Herrick en Arabella Burton Buckley. Tijdens deze serie leer je over hun leven en werk. En via hen maken we kennis met vele andere vrouwen die een bewonderingswaardige bijdrage leverden aan de botanie.

Spreker tijdens deze avond is Norbert Peeters. Norbert Peeters staat bekend als ‘botanisch filosoof’. Hij studeerde archeologie en wijsbegeerte aan de Universiteit Leiden. Samen met oud-hoogleraar Wouter Oudemans schreef hij Plantaardig (2014). In 2016 verscheen zijn debuut: Botanische revolutie: de plantenleer van Charles Darwin. In 2018 verscheen zijn nieuwste de bundel Darwins engelen: vrouwelijke geleerden in de tijd van Charles Darwin.

De lezing (S)heroes in Botany over Arabella Buckley is op 22 maart in het Kaslokaal van 20:00 tot 21:30 uur.
Deelname is €12,50 (€10,- op vertoon van studentenkaart), entree tot de tuin is gratis bij deelname.

Aanmelden? Koop uw tickets online.
Voor vragen communicatie@dehortus.nl