Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Online vriendenlezing – Zwarte rijst

16 april

Dit evenement is afgelopen.

De Marrons, (de afstammelingen van Afrikanen die door slavenhalers onder dwang naar Suriname zijn gebracht) die tegenwoordig in het binnenland van Suriname leven, gebruiken nog steeds rijst afkomstig uit Afrika voor bepaalde ceremonies. Deze ontdekking deed etnobotanicus  Tinde van Andel samen met Leidse en Wageningse collega’s.

De onderzoekers kweekten een paar Surinaamse zwarte rijstkorrels op in de Hortus Botanicus Amsterdam en vergeleken het DNA van deze rijst met meer dan honderd rijsttypes uit West Afrika, van Senegal tot Tsjaad. De Surinaamse zwarte rijstsoort bleek genetisch vrijwel identiek te zijn met één type rijst uit Afrika, die wordt verbouwd op veldjes in West-Ivoorkust.

In deze digitale lezing zal Tinde van Andel uit de doeken doen wat er zo bijzonder is aan deze Blaka Alesi (Surinaams voor zwarte rijst) en waarom er momenteel een specimen van deze rijst in het Rijksmuseum te zien is op de slavernij-tentoonstelling. Bovendien zal ze uitleggen waarom het onderzoek nog een vervolg krijgt.

inschrijven

De digitale lezing op 16 april 2021 is gratis en duurt van 15:30 tot 17:00 uur. U kunt zich hiervoor opgeven via het inschrijfformulier ovv uw naam en lidmaatschapnummer. Deelname is alleen voor Vrienden van de Hortus.

U ontvangt de dag voor de lezing de benodigde informatie om in te loggen per e-mail.