De Marrons, (de afstammelingen van Afrikanen die door slavenhalers onder dwang naar Suriname zijn gebracht) die tegenwoordig in het binnenland van Suriname leven, gebruiken nog steeds rijst afkomstig uit Afrika voor bepaalde ceremonies. Deze ontdekking deed etnobotanicus Tinde van Andel samen met Leidse en Wageningse collega’s.
De onderzoekers kweekten een paar Surinaamse zwarte rijstkorrels op in de Hortus Botanicus Amsterdam en vergeleken het DNA van deze rijst met meer dan honderd rijsttypes uit West Afrika, van Senegal tot Tsjaad. De Surinaamse zwarte rijstsoort bleek genetisch vrijwel identiek te zijn met één type rijst uit Afrika, die wordt verbouwd op veldjes in West-Ivoorkust.
In deze digitale lezing zal Tinde van Andel uit de doeken doen wat er zo bijzonder is aan deze Blaka Alesi (Surinaams voor zwarte rijst) en waarom er momenteel een specimen van deze rijst in het Rijksmuseum te zien is op de slavernij-tentoonstelling. Bovendien zal ze uitleggen waarom het onderzoek nog een vervolg krijgt.