Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Nachtcollege: Plantenziektes de baas blijven

12 december

Dit evenement is afgelopen.

De Hortus Nachtcollegereeks 2019 heeft als thema “Overleven met planten, een blik op de toekomst” en hierin sluiten we af met een basisbehoefte voor overleven; ons voedsel.

Onlangs konden we in het nieuws lezen over hoe een schimmel de wereldwijde bananenteelt in de greep had. Mondiale handel, klimaatverandering en monocultuur zijn enkele factoren die zorgen voor steeds nieuwe en ook lastiger te beheersen plantenziekten. Kunnen we de plantenziekten nog wel de baas? En is dit alleen een probleem voor de telers of ook voor ons zelf?

John van Ruiten is directeur bij Naktuinbouw, de kwaliteitsdienst die wereldwijd teeltmateriaal inspecteert, toetst en certificeert. In dit nachtcollege vertelt hij hoe zij de schimmels en ziekten die planten bedreigen in de gaten houden.

tickets en meer informatie

Grootschalige en intensieve teeltprojecten lijken machtig en sterk, maar ze worden ook steeds kwetsbaarder. Ziekten, schimmels en ook regulering en wetgeving veroorzaken hoofdbrekens voor professionele telers en hobbytuinders, maar misschien nog wel meer voor de natuur, bos en landschap. Ruiten laat zien hoe hij met 400 medewerkers dagelijks werkt aan de kwaliteitscontrole van de (wereldwijde) tuinbouwsector. Hoe ze ziektes tijdig detecteren, en hoe zij met behulp van – of juist tegengewerkt door – wetgeving en grenscontroles deze ziekten beheersbaar proberen te maken. Voor ons veilig voedsel.

 

John van Ruiten (62) studeerde plantenwetenschappen in Wageningen. Hij is o.a. ook voorzitter van de NVBT , van de Vrienden van de Leidse Hortus en bestuurslid bij NIBI.

 

Dit Nachtcollege vindt plaats op 12 december 2019
Om 20:00 uur gaan de deuren open voor ontvangst en een drankje. Het college begint om 20:30 en duurt tot 22:00 uur.
Deelname bedraagt €12,50 (inclusief entree tot de Hortus en een drankje). Op vertoon van een studentenkaart kost het college €10,-.
Aanmelden? Koop uw tickets online.
Voor vragen: communicatie@dehortus.nl.