Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Nachtcollege: Evolutie in de stad

6 december

Dit evenement is afgelopen.

In de toekomst leeft driekwart van de mensheid in de stad en gaat verstedelijkte omgeving steeds meer ruimte innemen. Ruimte die eigenlijk van de natuur is. Bovendien wordt de rest van het landschap steeds meer ingenomen door landbouw.

Menno Schilthuizen, auteur van het boek Darwin in de Stad, vertelt je tijdens dit college alles over evolutie van soorten in de stad. Midden in een drukke satd, neemt de evolutie een aparte wending. Stadsdieren worden brutaler en vindingrijker: stadsduiven ontwikkelen een detoxverenkleed, en onkruid op straat krijgt een heel eigen type zaden. Stadsmerels zijn zelfs bezig zich te ontwikkelen tot een compleet nieuwe soort die je Merula urbanicus zou kunnen noemen.

Dankzij evolutionaire aanpassing, die zich voltrekt met snelheden waar Darwin niet van had durven dromen, raken mens en stadsnatuur steeds beter op elkaar ingespeeld, en wordt een nieuw hoofdstuk in de evolutie van het leven op aarde ingeluid. Een hoofdstuk waarin veel biodiversiteit verdwijnt, maar ook veel nieuwe dier- en plantensoorten het licht zullen zien.

tickets en meer informatie

Menno Schilthuizen is onderzoeker bij Naturalis en hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Daarnaast is hij internationaal actief als spreker en schrijver op het gebied van evolutie, ecologie en biodiversiteit en leidt hij wetenschappelijke expedities voor leken via de organisatie Taxon Expeditions.

Dit Nachtcollege vindt plaats op 6 december 2018.
Om 20:00 uur gaan de deuren open voor ontvangst en een drankje. Het college begint om 20:30 en duurt tot 22:00 uur.
Deelname bedraagt €12,50 (inclusief entree tot de Hortus en een drankje). Op vertoon van een studentenkaart kost het college €10,-.
Aanmelden? Koop uw tickets online. Dit Nachtcollege is uitverkocht.
Voor vragen communicatie@dehortus.nl.