Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Museumnacht amsterdam

3 november

Dit evenement is afgelopen.

Op 3 november 2018 openen tussen 19:00 en 02:00 uur de Amsterdamse musea voor de negentiende keer hun deuren tijdens de Museumnacht Amsterdam. Geïnspireerd op de vaste collectie of tijdelijke tentoonstellingen is er voor jou door de meer dan 50 deelnemende musea een speciaal programma samengesteld.

Ook in de Hortus geniet je tijdens de Museumnacht van een bijzondere avond. Dit jaar staat stadsnatuur centraal tijdens de Museumnacht in de Hortus Amsterdam. Doe mee aan een van de nachtelijke stadssafaris , drink onkruidcocktails tussen de eeuwenoude planten in de Palmenkas of kom luisteren tijdens een van de leerzame nachtcolleges.

Kijk voor informatie over het programma en kaartverkoop op de website van de Museumnacht.

meer programma informatie

Wat is er allemaal te beleven in de tuin?

Stadssafari
19:15 – 23:00 elk kwartier start een rondleiding door de buurt 
Door de eeuwen heen is de Hortus ingehaald door Amsterdam. Waar de tuin vroeger buiten de stad lag, ligt hij nu midden in de Plantagebuurt. Dat is, dankzij de rijke bewoners uit de zeventiende eeuw, gelukkig een van de groenste buurten van de stad. Laat de Hortus achter je en ontdek de stadsnatuur van de Plantagebuurt.

Nachtcollege door Gebroeders Groen 
20:00 – 23:30 elk heel uur start een Nachtcollege
Kevin en Marvin zijn tweelingbroers met een toepasselijke achternaam. Ze zijn allebei bioloog. In deze Nachtcolleges leer je over natuur dicht bij jou. Welke dieren leven er in jouw kelder en onder je bed? Welke planten en schimmels groeien er tussen de dakpannen en je badkamertegels? Leer (en griezel) mee tijdens dit nachtelijke college!

Installatie ‘I see plants shaking hands’
19:00 – 02:00 
In de zomer van 2017 was kunstenaar Joost Stokhof artist in residence in de Hortus Amsterdam. Een week lang leefde hij, dag en nacht, in de tuinen en kassen. Hij maakte er tekeningen, maar nodigde onder andere ook Sef en Eefje de Visser uit om samen te schrijven, tekenen of componeren. Het leidde tot het boek I See Plants Shaking Hands. Om dit project te vieren keert Joost nog één keer terug naar zijn kas. Zijn werk wordt tentoongesteld op de plek waar het gemaakt werd. Duik de Drieklimatenkas in en laat de planten en geluiden van een nachtelijke Hortus op je inwerken.

Cocktails in de Palmenkas
19:00 – 02:00
De lekkerste cocktails zitten goed verstopt. In de monumentale Palmenkas, achterin de tuin, drink je tussen de eeuwenoude palmbomen. JAJEM en de Hortus ontwikkelden samen een cocktail geïnspireerd op Amsterdamse stadsnatuur. Proef tijdens de Museumnacht JAJEM jenever met korenbloem, goudsbloem en brandnetel!

Dansen tussen de planten 
19:00 – 02:00
Tussen de Oranjerie en de Drieklimatenkas vind je het Hortus Terras. Voor de Museumnacht gaan de tafels en stoelen aan de kant voor een prachtige dansvloer tussen het groen. Tropisch DJ collectief De Tropen is er weer bij! Global bass, calypso, bossa, booty, mambo, moombah, baile, afro, ghetto, kaseko, dancehall, mento en meer. Kortom: muziek zo divers als de flora en fauna om je heen.