Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

vriendendag: exclusieve bezichtiging Moninckxatlassen

25 maart

Dit evenement is afgelopen.

Op deze tweede vriendendag van het jaar bieden we onze vrienden een exclusieve bezichtiging van de Moninckxatlassen uit de eind 17e eeuw. Deze vindt plaats in het gebouw van Bijzondere Collecties van de UvA. Let op er is beperkt plaats.

 

meer informatie en aanmelden

In opdracht van Amsterdams burgemeester Joan Huydecoper en koopman en botanicus Jan Commelin werden tussen 1686 en 1709 op grote bladen perkament 420 aquarellen vervaardigd van planten uit de collectie van de Hortus. De plantencollectie omvatte naast medicinale planten ook siergewassen en was op dat moment een van de rijkste collecties van Europa.

 

Aan dit omvangrijke project, een beeldbank avant-la-lettre, werkten vooral Jan Moninckx en zijn dochter Maria Moninckx. Het originele exemplaar wordt zorgvuldig bewaard in de Bijzondere Collecties van de UvA. De negendelige atlas is niet zomaar te bekijken, maar nu kunnen we enkele delen met fraai gekleurde waterverftekeningen bezichtigen onder begeleiding van conservator Hans Mulders.

 

Aanmelden

Wij verwelkomen u bij de Bijzondere Collecties van de UvA op de Oude Turfmarkt 129 te Amsterdam. De rondleidingen starten om 14:00 uur en om 15:00 uur.

 

Aanmelden? Schrijf u in via het inschrijfformulier. Kies vooraf uw tijdslot:

inschrijfformulier 14.00u

inschrijfformulier 15.00u

Voor vragen communicatie@dehortus.nl

 

Vergeet niet om een geldige Vriendenkaart mee te brengen voor entree. Deelname is alleen voor Vrienden van de Hortus. Let op Vol=Vol

 

Vriend worden

Voor 40 euro per jaar bent u al vriend en kunt u het hele jaar de Hortus bezoeken! De Vereniging van Vrienden van de Amsterdamse Hortus, opgericht in 1986, is een actieve vereniging die nauw betrokken is bij de ontwikkelingen in de Hortus. De vereniging telt meer dan 8000 leden, en is daarmee een van de grootste vriendenverenigingen in Nederland.

 

Lid worden kan via ons digitale aanmeldingsformulier, of vul het formulier in in de Hortus store.