Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Masterclass plantendiversiteit en planten identificeren

13 september - 15 september

Zelfs na honderden jaren van wetenschappelijk onderzoek worden er nog steeds nieuwe dieren en planten gevonden. Hoe herkennen mensen eigenlijk die nieuwe soorten? Op welke eigenschappen wordt gelet?

Deze driedaagse (Engelstalige) cursus geeft een introductie in de diversiteit van het plantenrijk. De cursus behandelt de belangrijkste groepen, de kenmerken en de evolutionaire trends. Op de laatste cursusdag wordt gezamenlijk een nieuwe -ongedeterminieerde- plantensoort beschreven en een naam gegeven.

Een cursus voor zowel mensen met een achtergrond/interesse in plantenbiologie als mensen zonder kennis en ervaring in dit onderwerp.

aanmelden en online tickets

 

Onder leiding van James Byng (Botanicus, Schrijver en onderzoeker aan Naturalis Biodiversity Center) duiken we in de gigantische stamboom van het plantenrijk. Wist je bijvoorbeeld dat de rozenbottel verwant is aan de appelboom? Beiden zijn van de Rosaceae familie. We sluiten deze eerste dag af met een practicum over de belangrijkste plantengroepen.

 

Dag twee staat in het teken van de kenmerken van planten, van groeiwijzen tot bladvormen en standen. Door deze kenmerken te onderscheiden, kunnen we planten determineren en ze in de juiste familie plaatsen. Natuurlijk gaan we ook de tuin in om deze en vele andere planten te zien.

 

Met de kennis van de eerste twee dagen op zak, gaan we op dag drie een plantensoort beschrijven die nieuw is voor de wetenschap. Naturalis, net als veel andere natuurhistorische musea heeft planten in haar collectie die nog niet gedetermineerd en beschreven zijn, ze hebben niet eens een naam. Samen zullen we deze een aantal nieuwe plantensoorten beschrijven en voorzien van een juiste naam.

 

Driedaagse cursus determineren, op 13, 14 en 15 september van 13.30-17.00.

Entree tot de Hortus is inbegrepen bij de cursus.

Deelname bedraagt 80,-. koop hier je ticket.