Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Uitverkocht: Hortus By Night lezing 3: Zintuigen van planten

3 januari

Dit evenement is afgelopen.

Dit nachtcollege tijdens Hortus by Night is uitverkocht.

 

Het wordt tijd dat we planten serieus gaan nemen. Al eeuwenlang tonen onderzoeken aan dat planten reageren op hun omgeving, iets wat getuigt van zintuigen en, nog complexer, een vermogen om re reageren. Moeten we planten en bomen niet zien als actief bewegende en sturende organismen? Arend Wakker, bioloog en rondleider in de Hortus Amsterdam en Leiden, toont een nieuwe dimensie in ons kijken naar planten.

tickets en meer informatie

Door boeken van onder andere Peter Wohlleben zijn we geconfronteerd met allerlei ‘verborgen’ eigenschappen van planten en met de kennis dat planten onverwacht goed kunnen communiceren met elkaar en met hun omgeving. Maar om te kunnen communiceren moeten planten over zintuigen beschikken. Darwin stelde al proefondervindelijk vast dat planten inderdaad zintuigen hebben. Toch zijn planten voor veel mensen vooral passieve organismen die saai en onaangedaan hun tijd uitzitten. In deze lezing wordt in gegaan op de vraag wat zintuigen eigenlijk zijn en waar die in een plant zouden kunnen zitten. En hoe de verschillende werelden van zwaartekracht, licht, geur, tijd en ruimte door planten waargenomen kunnen worden.

 

Zintuigen zijn onlosmakelijk met gedrag verbonden, soms is dit gedrag eenvoudig mechanisch zoals de beweging van stuifmeeldraden in een Salvia, maar vaak is dit gedrag bijzonder complex zoals de groeibeweging van een wortelpunt. Als voorbeeld zullen we zien hoe een boom zichzelf opbouwt zonder architect. Elke vormverandering van een boom wordt steeds lokaal bepaald met hulp van lokale zintuigen. Op deze wijze gaan we planten en bomen zien als actief bewegende en sturende organismen. Arend Wakker, bioloog en rondleider in de Hortus Amsterdam en Leiden, toont een nieuwe dimensie in ons kijken naar planten.

 

De lezing vindt op 3 januari december 2020 in het Kaslokaal plaats. De lezing begint om 20:00 uur en duurt ongeveer een uur. Deelname aan de lezing bedraagt € 10,- (exclusief entree). Dit ticket moet gecombineerd worden met een geldig entreebewijs voor Hortus by Night of een vriendenkaart.

 

Dit college is vol.
Voor vragen hortusbynight@dehortus.nl of bel tijdens kantooruren naar 0207025408.