Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Hortus By Night lezing 2: Een ode aan onkruid

27 december

Dit evenement is afgelopen.

De verhalen achter de meest gehate planten van Nederland
Planten verplaatsen zich over de aardbol. Door de tijd, door klimaatsverandering, door vast te plakken aan de poot van een vogel, doordat wij mensen ze over de hele aardbol heen verslepen. Sommige nieuwkomers worden met open armen ontvangen, krijgen een plek om te sieren in de tuin, anderen worden verguisd als onkruid. Er is zelfs een Deltaplan om deze botanische indringers te bestrijden. Botanische filosoof Norbert Peeters brengt een ode aan onkruid. Wat is het verhaal achter deze planten?

tickets en meer informatie

Bij Hollanders denken mensen vaak aan kaas, molens, klompen en, niet te vergeten, de tulp. Deze bloem is voor velen Hollands’ nationaal symbool. Toch is de tulp allesbehalve oer-Hollands. Oorspronkelijk groeiden deze bolgewassen in de bergketens van Centraal Azië. En strikt genomen is ook dat niet de originele geboortegrond. Hoe verder we terug gaan in de tijd hoe meer blijkt dat de tulp geen thuisland heeft. Dat geldt voor alle plantensoorten. Elke plant is in wezen plaatsloos. Toch wordt er nog altijd een onderscheid gemaakt tussen in- en uitheemse planten. Sommige uitheemse soorten, zoals de tulp, zijn geliefd en inmiddels genaturaliseerd. Andere exoten hebben minder geluk en worden steevast verguisd als onkruid. Terwijl de meest gehate onkruidsoorten ook zijn ingevoerd als siergewas. Soorten zoals de reuzenberenklauw, de Japanse duizendknoop of de reuzenbalsemien zijn speciaal naar Europa gehaald vanwege hun schoonheid. Halverwege de vorige eeuw keert het tij. Omdat deze exoten uitstekend hun eigen boontjes doppen, krijgen ze het stempel ‘onkruid’. Deze en andere soorten prijken hoog op de lijst van invasieve exoten en er is zelfs een Deltaplan om deze botanische indringers te bestrijden.

 

In deze lezing brengt botanische filosoof Norbert Peeters een ode aan onkruid. Kom dan naar de lezing en hoor de verhalen achter de meeste gehate planten van Nederland. De lezing vindt op 27 december 2019 in het Kaslokaal plaats. De lezing begint om 20:00 uur en duurt ongeveer een uur. Deelname bedraagt € 10,- (exclusief entree). Dit ticket moet gecombineerd worden met een geldig entreebewijs voor Hortus by Night of een vriendenkaart.

 

Aanmelden? Koop uw tickets online.

Voor vragen hortusbynight@dehortus.nl of bel tijdens kantooruren naar 0207025408.