Openingstijden vandaag 10:00 - 21:00 Koop tickets Menu

Directeur Taeke Kuipers stopt

13 december - 31 januari

Dit evenement is afgelopen.

Na 32 seizoenen, bijna 8 jaar, verruilt directeur/bestuurder Taeke Kuipers (60) de Amsterdamse Hortus per 1 maart 2018 voor een functie als manager donaties bij het VSBfonds in Utrecht. Kuipers was verantwoordelijk voor enkele, ingrijpende projecten  en nam met de Stichting Hortus Botanicus Amsterdam grote stappen in het cultureel ondernemerschap.

In de lente van 2010 kwam Taeke Kuipers als ervaren museumman aan het roer bij de Amsterdamse tuin. Hij typeerde de Hortus als “een museum met een levende collectie planten, monumentale gebouwen en ontelbare verhalen.”

De eerste uitdagingen lagen in het opvangen van de bezuinigingen die Gemeente Amsterdam en het Rijk doorvoerden, samen zo’n €400.000,- per jaar. Dat leidde in eerste instantie tot onontkoombare afslanking van de organisatie. Door te investeren in de horeca, de winkel en de zaalverhuur en de verbreding van de programmering zijn de gevolgen van de bezuinigingen opgevangen en zelfs goed gemaakt.

Met een bewust gevoerd cultureel ondernemerschap is de Hortus in staat 80% van de jaaromzet zelf te verdienen. De huidige € 450.000,-  aan structurele subsidie van de Gemeente Amsterdam is onmisbaar voor het behoud van het beheer en behoud van de kleine hectare groene oase in het hart van Amsterdam. Alleen al het onderhoud van onze acht Rijksmonumenten, waardevol Amsterdams cultureel erfgoed van bijna vier eeuwen oud, vergt daarvan de helft.

De Hortus is voor de bewoners van de stad van onschatbare waarde. Met een Vriendenvereniging van bijna 8.000 betalende leden en vrijwilligersplekken voor bijna 70 Amsterdammers is de tuin van de Amsterdammers. Ook buiten de stadsgrenzen werkt de bijzondere aantrekkingskracht van de tuin. Jaarlijks bezoeken zo’n 70.000 toeristen de Hortus en hiermee levert de tuin een belangrijke bijdrage aan de lokale aantrekkelijkheid en verspreiding van toerisme in de stad. Tel daarbij op het vele educatieve werk dat de Hortus in de stad verricht, voor opleidingen van elk niveau, dan kun je met recht spreken van een ‘Sieraad voor de Stad’.

Kuipers heeft bijna acht jaar de leiding in de tuin gevoerd en is daarmee de langstzittende directeur sinds de verzelfstandiging van de tuin in 1986. Een bijzonder project in deze periode is de koppeling van de klimaatinstallatie van de Hermitage Amsterdam aan die van de Hortus. Dit project ‘Tussen Kunst en Kas’, waarbij de restwarmte van de Hermitage Amsterdam via een speciaal aangelegde leiding naar de Hortus wordt getransporteerd, is een voorbeeld van hoe Rijksmonumenten verduurzaamd kunnen worden en een bijdrage kunnen leveren aan de vermindering van het gebruik van fossiele brandstoffen. Het project is meermaals bekroond en een inspirerend voorbeeld voor onder anderen de musea aan het Museumplein.

Hiermee heeft de Hortus een belangrijke stap gezet naar de volgende 380 jaar. De Raad van Toezicht van de Stichting Hortus Botanicus bereidt momenteel de werving van een nieuwe directeur/bestuurder voor.

Els Unger, voorzitter Raad van Toezicht
Hortus Botanicus Amsterdam