Openingstijden vandaag 10:00 - 17:00 Koop tickets Menu

Collegetour #3: Amsterdam Dark Festival – Schemeren in het Plantenrijk

24 september

Dit evenement is bezig.

Speciaal voor het Amsterdam Dark Festival organiseert de Hortus een Botanische Collegetour over de invloed van licht op de natuur in onze stad. Aansluitend kun je – terwijl de schemer intreedt – in de iconische Palmenkas genieten van een prachtig audioverhaal. Deze aflevering duiken we in de nachtnatuur van onze stad Amsterdam: één van de meest lichtvervuilende steden van Europa. Wat doen planten ’s nachts in hun natuurlijke habitat? En hoe reageren zij op dat vele (kunstmatige) licht in de stad? Moeten wij de nacht gaan herwaarderen om de stadse planten te helpen?

 

We gaan in gesprek met Silke Allmann (vakcoördinator Biologie van Planten aan de UvA), Evelien Castrop (plantenfysioloog, Bioclock Consortium), Elsemieke Koole (manager donkerte bij de Gemeente Amsterdam) en natuurlijk Marjolijn van Heemstra (schrijver en oprichter van het Amsterdam Dark Festival).

tickets en meer informatie

Schemeren
Na de Collegetour kun je een plekje zoeken in de kas om te schemeren; een piepklein overgangsritueel, waarin je je dagelijkse beslommeringen kunt loslaten en de (avond)rust begint. Zet een koptelefoon op en laat je door Marjolijn van Heemstra meenemen naar een wereld tussen licht en donker, waar alles kan veranderen terwijl er niets lijkt te gebeuren.

We sluiten het programma feestelijk af bij een kampvuurtje, waar je kunt napraten met Marjolijn en de andere sprekers.

 

Het programma:

18:00 – 18:20: Inloop
18:30 – 19:30: Collegetour #3 – Nachtbrakers & Lichtzoekers
19.30 – 19.45: Pauze (zoek je plekje in de kas)
19.45 – 20.15: Schemersessie (audioverhaal) in de Palmenkas
20.15 – 20.30: Nachtwandeling richting de Oranjerie  
20.30 – 21.30: Kampvuur! Met verwarmende drankjes en hapjes 
21.30: Eind

 

Let op: In verband met een rij voor de entree raden we aan om een kwartier vóór inlooptijd te komen. Wees op tijd – het Botanisch College start om 18:30 stipt. De poort sluit om 18:20 uur.

Tickets reserveer je hier
Vragen? Stuur een mailtje naar communicatie@dehortus.nl.